Zadanie tekstowe z funkcją wymierną
Patrycja: Proszę o pomoc:
Na drodze długości 36 m przednie koło ciągnika wykonało o 6 obrotów więcej niż tylnie.
Gdyby obwód każdego koła zwiększyć o 1 m, to na tej samej drodze przednie koło
wykonałoby o 3 obroty więcej niż tylne. Oblicz obwody kół ciągnika.
Znów nie wiem jak nawet dane zapisać...
29 mar 13:16
Patrycja: Proszę!
29 mar 13:58
Basia:
r
1 promień przedniego koła
r
2 promień tylnego koła
2πr
1 obwód przedniego koła
2πr
2 obwód tylnego koła
| | 36 | |
x1 = |
| liczba obrotów przedniego |
| | 2πr1 | |
| | 36 | |
x2 = |
| liczba obrotów tylnego |
| | 2πr2 | |
x
1 = x
2 + 6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
R
1 = r
1+1
R
2 = r
2+1
y
1 = y
2 + 3
| 36 | | 36 | |
| = |
| + 3 |
| 2π(r1+1) | | 2π(r2+1) | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ten układ równań trzeba rozwiązać
29 mar 14:05
Patrycja: Dziękuję
29 mar 14:19