funkcje wymierne
rzekomy: Pod budowę bloku na osiedlu mieszkaniowym należało wykopać w określonym terminie 8000m
3
ziemi. Praca została wykonana na 8 dni przed terminem, gdyż ekipa robotników
przekraczała stale o 50m
3 dzienny plan. Oblicz w ciągu ilu dni miała być wykonana praca
i o ile procent przekraczano codziennie plan.
będę wdzięczny, proszę o pomoc i tłumaczenie
29 mar 17:28
tim: x − ilość m3 dziennie
y − ilość dni
xy = 8000
(x+50)(y−8) = 8000 −−>
xy − 8x + 50y − 400 = 8000 −−>
8000 − 8x + 50y = 8400
−8x + 50y = 400
−x + 6,25y = 50
x − 6,25y = −50
x = −50 + 6,25y
Podstaw x do pierwszego.
(−50 + 6,25y)y = 8000
Mnożymy i wychodzi nam równanie kwadratowe. Liczymy Δ itd
29 mar 17:34
rzekomy: wyszło 40 zgodnie z odp, dzięki wielkie
29 mar 17:40
tim: No problemo
29 mar 17:40
XD: Chyba nie pacanie źle to jest
15 maj 17:58