prosze o pomoc bede wdzieczna slaba jestem z matmy
saakala: oblicz objetosc graniastoslupa prostego, ktorego podstawa jest romb o przekatnych
dlugosci 6 cm i 8 cm wiedzac, ze wysokosc graniastoslupa jest trzy razy dluzsza niz bok
rombu
29 mar 10:37
:): przekatne rombu przecinaja sie pod katem prostym i dziela sie na pol zatem z tw.
Pitagorasa:
3
2 + 4
2 =a
2 czyli a = 5
wysokosc graniastoslupa to H=3a czyli H=15
| | 6*8 | |
pole podstawy czyli pole rombu to Pp= |
| =24 |
| | 2 | |
Objetosc to V=Pp*H czyli V=24*15=360
29 mar 10:56
antigua: wielkie dzieki
29 mar 11:02