Witam Mam problem z zadaniem dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości n
makrela: Witam
Mam problem z zadaniem dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości niemniejsze od 3
funkcja
y=−2x2+x+3
Proszę o niepodawanie tylko wyniku lecz pokazanie jak to wyliczyliście .
Pozdrawiam
29 mar 20:11
Badoch: Dla mnie tak to ma wyglądać :
2x2 + x +3 ≥3
2x2 + x ≥0
x(2x+1)≥0
x1=0 x2=−1/2
rysujesz sobie parabole i wyczytujesz z niej wartosci czyli
x∈(−∞,−1/2> u <0,∞)
29 mar 20:17
Sabin:
W zadaniu proszą Cię o to, by znaleźć takie x dla których y ≥ 3.
No to rozwiązujesz:
−2x2 + x + 3 ≥ 3 przenosisz trójkę na lewo
−2x2 + x ≥ 0 i dalej wyliczasz x. Dasz radę?
29 mar 20:18
makrela: no tego właśnie momentu nie potrafię wyliczyć
29 mar 20:20
Sabin:
Wyciągnij x przed nawias. Dostaniesz:
x(−2x + 1) ≥ 0
Liczysz miejsca zerowe:
x = 0 lub −2x + 1 = 0 ⇒ 2x = 1 ⇒ x = 1/2
Rysujesz oś, zaznaczasz miejsca zerowe, rysujesz parabolę i odczytujesz dla jakich iksów
wykres paraboli leży nad osią bądź ją przecina.
29 mar 20:24
Badoch: heh sorry nie zauwazylem minusa przed 2x
2
29 mar 20:26
makrela: czyli funkcja przyjmuje wartości niemniejsze od 3 dla x ∈<0 , 1/2>
mam teraz tylko pytanie gdyby równanie było nie ≥ tylko samo większe wtedy przedział
byłby nie domknięty lecz otwarty?
29 mar 20:34
Sabin: Tak − jako odpowiedź do zadania i jako odpowiedź na pytanie
29 mar 20:36
makrela: ok mam pytanie jeśli znak byłby ≥ w drugą stronę to rozwiązanie będzie takie samo ?
treść
dla jakich argumentów funkcja przyjmuje wartości mniejsze bądź równe ≤ od 3
29 mar 23:16
Sabin:
Nie. Wtedy rozwiązanie będzie tym drugim przedziałem, oczywiście z końcami bo jest ≤ a
nie <.
29 mar 23:52