jak najwięcej obiadów przy zużyciu okerślonej ilości składników
luck: Restauracja oferuje 3 rodzaje obiadów. Ile powinna przygotować obiadów francuskich,
włoskich i węgierskich, aby suma ich ilości była jak największa, zużywając nie więcej
niż 310 dkg warzyw, nie więcej niż 293 dkg mięsa oraz nie więcej niż 470 dkg kompotu,
wiedząc że w jednym obiedzie francuskim występuje 9 dkg warzyw, 7 dkg mięsa i 11 dkg
kompotu, w jednym obiedzie włoskim 8 dkg warzyw, 6 dkg mięsa i 12 dkg kompotu, a w
jednym węgierskim 11 dkg warzyw, 8 dkg mięsa i 13 dkg kompotu.
Wskazówka: do znalezienia rozwiązania warto wykorzystać Solver.
Obiad Obiad Obiad
francuski włoski węgierski
warzywa 9 8 11
mięso 7 6 8
kompot 11 12 13
byłbym wdzięczny za jakąś pomoc....
29 mar 12:43
luck: zerknie ktoś do tego?
29 mar 13:07
luck: czy to jest trudne nie tylko dla mnie? pomożecie?
29 mar 18:14