Podaj wzór funkcji która jest malejąca i przechodzi przez punkt a (2,5)
Michał: podaj wzór funkcji liniowej,która jest malejąca, przechodzącej przez punkt A(2,5) czy
isniteje tylko jedna taka funkcja?
29 mar 22:33
Mariusz: np. y=−x jest nieskończenie wiele takich funkcji
29 mar 23:31
katie :): funkcja y = −x na pewno nie przechodzi przez punkt A(2, 5). Rzeczywiscie jest
nieskonczenie wiele takich funkcji a wzor fukncji przechodzacej przez punkt 2,5 i
oczywiscie malejacej to np y= −2x+9 , y= −x+7, y = −10x+25
29 mar 23:36
Mariusz: masz racje, nie zwóróciłem uwagi na ten punkt
29 mar 23:40
katie :): no coz zdarza sie nawet najlepszym
29 mar 23:40