geometra analityczna
tomek: Srodek orkęgu , przechodzącego przez punkty A (3.3) i B (5,1) , należy do osi OX a)
wyznacz rownanie tego okręgu b) znajdż rownanie stycznej do tego okregu w punkcie A,
chociaz jakies wskazówki bym prosił
pkt a zrobiłem bez problemu ale mam watpliwosci do pkt b
w punkcie b mam rownanie prostej SA ale nie wiem jak napisac teraz rownanie prostej do
niej prostopadłej, wiem ze wspolczynniki aa *a2 +1= o ale jak to rozkminic
29 mar 15:36
Basia:
przekształć równanie SA do postaci y = mx + b
prosta prostopadła będzie miała równanie y = −1mx + b1
b1 wyznaczysz wstawiając do tego równania współrzędne punktu A
29 mar 15:39