funkcje wymierne
rzekomy: Na drodze długości 36m przednie koło ciągnika wykonało o 6 obrotów więcej niż tylne.
Gdyby obwód każdego koła zwiększyć o 1m, to na tej samej drodze przednie koło wykonałoby
o 3 obroty więcej niż tylne. Oblicz obwody kół ciągnika.
najlepiej nie wykorzystując R i r próbowałem, ale wynik się nie zgadza. Ma wyjść 2m oraz
3m

ma ktoś pomysł? będę wdzięczny
29 mar 17:53
tim: Metoda niekonwencjonalna... Skoro 36m, a koła wykonywały pełną liczbę obrotów czyli
liczby są z dzielników 36
Dzielniki 36 = 1,2,3,4,6,9,12,18,36
36/x = 36/y + 6
Jedyne liczby to
36/2 = 36/3 + 6
29 mar 17:56
rzekomy: omg, jest byczek

nieźle, b krótki sposób.
29 mar 18:03
rzekomy: a masz pomysł na równianie ? bo tego pewnie będą ode mnie wymagać
29 mar 18:05
KeiS: Nie rozumiem czemu tylko dzielniki 36

Pomoże ktoś
6 mar 17:04
dero2005:
oznaczenia
a − obwód koła małego
b − obwód koła dużego
| ⎧ | 36a = 36b+6 | |
| ⎩ | 36a+1 = 36b+1+3 |
|
rozwiąż poprawnie równanie i po krzyku
6 mar 18:49