dany jest okrąg o równaniu....
humanistka: Czy ktoś mógłby mi pomoc z tym zadaniem?
Dany jest okrąg o równaniu x
2+y
2=25. Wyznacz współrzędne końców średnicy, która jest:
| | 3 | |
a) równoległa do prostej w równaniu y= |
| x+1 |
| | 4 | |
| | 4 | |
b) prostopadła do prostej w równaniu y=− |
| x−1 |
| | 3 | |
Będę wdzięczna
29 mar 16:34
Basia:
Równanie okręgu ma postać
(x−a)
2 + (y−b)
2 = r
2
gdzie a,b współrzędne środka; r promień
Jakie współrzędne ma środek S Twojego okręgu ?
| | 3 | |
Potem napisz równanie prostej równoległej do y = |
| x + 1 przechodzącej przez punkt S |
| | 4 | |
i znajdź jej punkty wspólne z okręgiem (czyli układ równań: prosta okrąg).
| | 4 | | 3 | |
Prostopadła do (b) ma współczynnik kiedrunkowy −(− |
| ) = |
| |
| | 3 | | 4 | |
czyli będzie to ta sama prosta (i te same końce średnicy), która wyjdzie w (a)
29 mar 16:47
humanistka: nie bardzo wiem o co chodzi z tym środkiem S, z jego wspołrzędnymi. A to równanie skad
wziąć?
29 mar 16:57
Basia:
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
x2 + y2 = 25
jakie jest a, jakie b, jakie r?
29 mar 16:59
Basia: Porównaj te równania.
29 mar 17:01
humanistka: kurcze, nie wiem
29 mar 17:04
humanistka: kto mi z tym pomoże?:(
29 mar 19:38
kki:
31 mar 02:11