plisss pomocy....
angela: help nie rozumiem prawdopodobienstw
angela: Z liczb 1,2,3...96,97 wybrano jedna liczbe. Oblicz prawdo podobienstwo ze jest
to:
a) liczba podzielna przez 3
b) liczba parzysta mniejsza od 50
c) liczba, ktora z dzielenia przez 5 daje reszte 2
29 mar 12:54
Basia:
Ile masz wszystkich liczb ? Czyli inaczej mówiąc jak jest |Ω| ?
29 mar 12:57
angela: 97

nie rozumiem?
29 mar 12:59
Basia:
|Ω| to liczba wszystkich zdarzeń elementarnych
jest ich 97 czyli |Ω|=97
A − liczba podzielna przez 3 czyli liczba postaci 3n
3n ≤ 97
n ≤
973 = 32
13
n = 32
liczb podzielnych przez 3 jest 32
czyli |A|= 32
(b) i (c) spróbuj sama analogicznie
(b) parzysta <50 to 2n<50
(c) 5(n−1)+2≤97
29 mar 13:21
angela: ok dziekuje.
29 mar 13:31