Logarytm.
Carrie: Treść jest chemiczna, ale wyliczenie typowo matematyczne.

0,1=−0,4 + 0,059/2 * log x
I tu o to moje pytanie, jak wyliczyc log z x ?
doszłam do momentu, że
16,95=log x
jednak nie wiem czy to dobrze.

i co dalej robic.
29 mar 14:50
Basia:
0,5 = 0,0295*logx
z definicji logarytmu
x = 10
16,95
nic mądrzejszego nie da się wymyślić
29 mar 14:54
Carrie: tylko własnie problem jest taki, że x ma mi wyjść 0,001
I to ni jak nie pasuje, do tego co mi wychodziło
29 mar 14:55
Basia: Z tego co napisałaś wychodzi tylko tak.
Może coś w tej części chemicznej źle zinterpretowałaś, ale na tym to już ja się nie znam.
29 mar 14:58
Carrie: możliwe

skonsultuje to jeszcze z koleżanką, aczkolwiek część osób robiła tak jak ja. I
własnie nagle wszyscy problem mieli przy wyliczeniu logarytmu.

Dziękuję za pomoc, coś nie gra z częścią chemiczną najwidoczniej.
29 mar 15:01
Basia: Jeżeli x = 0,001 to logx = −3
Może to coś Ci zasugeruje.
29 mar 15:02