...
angela: Prosze bardzo o szybka pomoc plissss....Oblicz objetosc ostroslupa prawidlowego
czworokatnego w ktorym krawedz boczna ma dlugosc
6, a kat miedzy krawedzia boczna i podstawa ostroslupa ma miare 30 stopni.
29 mar 12:52
marek: tu masz rysunek to tego zadania
http://marek_tg2.w.interii.pl/mata/rys.JPG
sinα=Hb ⇒ H= b * sinα
H = 6 * sin 30 = 6 * 12 =3
cosα = d2b ⇒ 12 d = b* cosα
d = 2 * 6 * √32 = 6*√3
d = a √2
6 * √3 = a √2 ⇒ a = 3 √6
V = 13 * a2 * H
V = 13 * ( 3√6)2 * 3
V = 54
29 mar 13:13
angela: dzieki bardzo wielkie
29 mar 13:27