help!!
XeloX: proszę was pomóżcie
1.Za 5 lat ojciec będzie cztery razy starszy od syna i razem będą mieli 55 lat. Ile lat
ma obecnie każdy z nich ?
2. Za 10 lat ojciec z synem będą mieli razem 100 lat. Przed 10 laty syn był cztery razy
młodszy od ojca. Ile lat ma obecnie każdy z nich ?
29 mar 23:03
Mariusz: zad 1 x+5+y+5=55→ x+y=45
(x+5)*4=y+5 → y=4x+15
x+4x+15=45
x=6
y=39
29 mar 23:10
Mariusz: zad 2
x− syn
x+10+y+10=100 → x+y=80
(x−10)*4=y−10 → y=4x−30
5x=110
x=22
y=58
29 mar 23:11
XeloX: dzięki
29 mar 23:13