Firma zdeponowała w banku pewną kwotę na 4 lata. Po tym okresie na koncie firmy
zaq1: Hej moglibyście pomóc

Firma zdeponowała w banku pewną kwotę na 4 lata. Po tym okresie
na koncie firmy było 185093,02 zł. Roczna stopa procentowa wynosiła 16%, a odsetki
kapitallizowane były co pół roku. Jaką kwotę zdeponowała firma?
29 mar 20:00
tim: Ja!
Kłada się procent składany
KWOTA KOŃCOWA = KWOTA POCZĄTKOWA * (1 + OPROCENTOWANIE)ILOŚĆ KAPITALIZACJI
185093,02 = Kp * (1,08)8
185093,02 = Kp * 1,8509302
Kp = 100 000zł
29 mar 20:06
tim: Uwaga! Oprocentowanie wynosi 16%, ale procentują co pół roku, więc o 8%.
29 mar 20:06
com........:
procent składany!
Kk= Kp( 1 + p)n p −− oprocentowanie n − ilość lat
w Twoim zad. p= 16/2 = 8% za pół roku
n = 4*2 = 8 razy kapitalizacja
zatem:
185 093, 02 = Kp( 1 + 0,08)8 bo 8% = 0,08
po przekształceniu wzoru masz;
Kp = U{185 093}{(1,08)8 1 ,088= 1,8509302
( wystukaj na liczydełku)
Kp= .... po podzieleniu
powinno ci wyjść: Kk =100 000 zł
29 mar 20:18
tim: Co mnie poprawiasz?
29 mar 20:18