Ponownie prosze o pomoc.
saakala: Ponownie prosze o pomoc. znajdz punkt przeciecia prostych y=3x+2 i y=−4x−5. Sprawdz czy
znaleziony punkt lezy na prostej x+y+5=0.
29 mar 11:12
:): rozbisz uklad rownan z podanych prostych tj:
y=3x+2
y=−4x−5
przyrownasz strony i otrzymujesz 3x+2=−4x−5 z tego wyliczasz x czyli 7x=−7 i masz x=−1
wyliczysz y z rownania y=3x+2 czyli y=3*(−1)+2=−1
proste sie przecinaja w punkcie (−1,−1)
sprawdzasz czy punkt nalezy do prostej x+y+5=0 podstawiasz za x i y punkt (−1,−1)
−1+(−1)+5=3 zatem punkt (−1,−1) nie nalezy do tej prostej
29 mar 11:20
saakala: dzieki wielkie.
29 mar 12:00