wielomiany z parametrem
Sara: dla jakich wartosci parametru m wielomian W(x) = x3 +3mx +54 ma pierwiastek dwukrotny?
dla wyznaczonej wartosci m znajdz pierwiastki tego wielomianu.
29 mar 12:08
Basia: Pierwiastek dwukrotny mamy ⇔ Δ=0
Zapisz Δ i przyrównaj ją do 0.
Dostaniesz równanie z niewiadomą m, które musisz rozwiązać.
Potrafisz ?
29 mar 12:09
Sara: no wlasnie nie za bardzo potrafie
29 mar 12:14
Basia:
a = 1
b = 3m
c = 54
Δ=b2 − 4ac
spróbuj podstawić za a,b,c i wyliczyć Δ
napisz odpowiedź
29 mar 12:21
Sara: ale tam jest x3 to nie moze byc przeciez delty?
alw tak to
Δ=9m2 − 216
29 mar 12:24
Basia: O sorry źle przeczytałam. To będzie zupełnie inaczej.
29 mar 12:25
Sara: ro jak wtedy?
29 mar 12:28
Basia:
x3 + 3mx + 54 ma pierwiastek dwukrotny ⇔
x3 + 3mx + 54 = (x−a)2*(x−b)
x3 + 3mx + 54 = (x2 − 2ax + a2)(x−b)
x3 + 3mx + 54 = x3 − bx2 − 2ax2 + 2abx + a2x − a2b
x3 + 3mx + 54 = x3 + (−b − 2a)x2 + (2ab+a)x + (−a2b)
stąd:
−b − 2a = 0
2ab + a = 3m
−a2b = 54
−b = 2a
b = −2a
−a2*(−2a) = 54
2a3 = 54
a3 = 27
a = 3
−−−−−−−−−−−−−−−−
b = −2*3
b = −6
−−−−−−−−−−−−−−−−
2ab + a = 3m
2*3*(−6) + 3 = 3m
3m = −36 + 3 = −33
m = −11
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
29 mar 12:33