| 13 | 4 | |||
Oblicz ( | − √3) − ( | − √5) | ||
| √16 − √3 | √9− √5 |
| 13 | |
Usuwamy niewymierność | |
| 4−√3 |
| 13(4+√3) | |
= 4+√3 | |
| 13 |
| 13 | |
− √3 = 4+√3 − √3 = 4 | |
| 4−√3 |
| 4 | |
Usuwamy niewymierność | |
| 3−√5 |
| 4(3+√5) | |
= 3 + √5 | |
| 4 |
| 4 | |
− √5 = 3 + √5 − √5 = 3 | |
| 3−√5 |
| 13(4+√3) | 4(3+√5) | |||
( | −√3) − ( | −√5)=
| ||
| 16 −3 | 9 −5 |
| 13*4+13√3 − 13√3 | 12+4√5 − 4√5 | |||
= ( | ) − ( | )=
| ||
| 13 | 4 |
| 13*4 | 12 | |||
= | − | = 4 − 3 = 1 | ||
| 13 | 4 |