obliczyc odległość??
mily: a) punktu P=(1,0,−5) od płaszczyzny π: 3x−12y+4z+8=0
b) płaszczyzn równoległych π
1:2x−y+3z=0, π
2: −4x+2y−6z+8=0
prosze chociaz o wskazowki

z gory dziekuje za pomoc
Basia: Nie pamiętam wzoru na odległość punktu od płaszczyzny.
Prawdopodobnie to będzie:
| | |Ax0 + By0 + Cz0 + D| | |
d = |
| |
| | √A2 + B2 + C2 | |
ale trzeba by to sprawdzić, bo nie jestem pewna
U Ciebie w (a)
x
0 = 1 y
0 = 0 z
0 = −5
A = 3 B = −12 C=4 D= 8
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
do π
1 należy punkt P(0,0,0)
i zastosować wzór na d