pomocy
Jakub: Dany jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 9 cm i12 cm.
wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego podzieliła ten trójkąt na dwa
trójkąty.oblicz ich obwody.
29 mar 19:37
tim: h − WYSOKOŚĆ
x − od miejsca padania wysokości do wierzchołka
9,12,15 − wymiary
Mamy 2 trójkąty o wymiarach:
9, h, x oraz 12, h, (15−x)
92 = x2 + h2
122 = h2 + (15−x)2
Rozwiąż układ równań.
29 mar 19:41
Jakub: tim pomocy ja nic nie umiem jaki układ równan
29 mar 19:43
tim: Dobra... Zrobię rysunek i wytłumaczę jeszcze raz,
29 mar 19:43
Jakub: dięki jesteś wielki a mam pytanie pomożesz w reszcie zadań bo mam ich aż 13
29 mar 19:45
Jakub: zaliczam półrocze a mam ciętą matematyczkę no i rozumiesz a co najgorsze ja jestem tempy
z matmy
29 mar 19:47
Jakub: zaliczam półrocze a mam ciętą matematyczkę no i rozumiesz a co najgorsze ja jestem tempy
z matmy
29 mar 19:47
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090329/beztytulu23.jpg
Mamy dane:
a = 9
b = 12
c = liczymy z Pitagorasa = 15
a2 + b2 = c2
81 + 144 = c2
c2 = 225
c = 15
Powstały dwa trójkąty [niebieski i czerwony]
CZERWONY ma BOKI: a, h, x
NIEBIESKI ma BOKI: b, h, (c−x)
CZERWONY:
a = 9
h = ?
x = ?
Z tw. Pitagorasa musi być:
h2 + x2 = a2
h2 + x2 = 92
NIEBIESKI
h = ?
b = 12
c − x = 15 − x
Z tw. Pitagorasa musi być:
h2 + (15 − x)2 = 122
h2 + 225 − 30x + x2 = 144
h2 + x2 − 30x = −81
MAMY UKŁAD RÓWNAŃ:
{h2 + x2 = 81
{h2 + x2 − 30x = −81
Potrafisz dalej rozwiązać?
29 mar 19:51
tim: Rozumiesz ogólnie co i dlaczego?
29 mar 19:52
Jakub: nie ja nic nie kumam. ja muszę oddać zestaw zadań babce z matmy i nic nie umiem ani nie
rozumiem POMOCY

!
29 mar 19:54
Eta:
Ooo! przepraszam

matematyczek "ciętych" nie ma!
( kwiaty są cięte lub doniczkowe

)
matematyczki są bardziej lub mniej wymagające


Wiem coś o tym

Pozdrawiam! ( nie cięta ..... matematyczka

)
29 mar 19:54
tim: Która klasa?
29 mar 19:54
tim: Eto... Powiesz mi co mam z tym uczniem zrobić?
29 mar 19:55
Eta:
Tim!..... to są właśnie Poznaniacy
29 mar 19:55
tim: Ale, że kto
29 mar 19:56
Eta: To wieczorówka


!
Klepać "gotowce" i tyle

Oni nie chcą umieć? .... oni chcą mieć



!
29 mar 19:56
Eta: Adam, Filip, Jakub, ......
29 mar 19:57
tim: Eta

Możesz po ludzku

Bo nic nie skumałem..

Czyli, że napisać wszystko do końca?
ŻAL!
29 mar 19:57
Eta: Jeszcze Lucek!
Nie wiem ile jeszcze nickow wymyslą
29 mar 19:58
tim: Omg..!
29 mar 19:58
tim: Kubo .. pisz te zadania. Eta może nieparzyste [więcej] zrobi ^^
29 mar 19:59
Jakub: klasa 2 technikum i nie żadna wieczorówka
29 mar 19:59
Jakub: dobrze dięki
29 mar 20:00
Eta: Taaaak , Oni mają oddać zadania na tzw. pracę kontrolną !
Uczyłam w wieczorówkach i coś o tym wiem

Dawaj wyraźnie napisany gotowiec

Taki by Pani im to zalczyła!
Wiesz już o co chodzi ?
29 mar 20:00
tim: Kubo.. to jak II technikum.. to podstawy się zna.. Pitagoras... bo jak nie.. to ciężko to
widzę..
29 mar 20:01
Jakub: i dokączcie mi tamto pierwsze jak możecie a ja piszę już następne
29 mar 20:02
Eta:
Jakub! ... jeżeli to II T ... to co bedzie z maturą ?
Zamartwiam sie o Ciebie

poważnie !
29 mar 20:02
29 mar 20:02
tim: Eta! Zrobisz nieparzyste?
29 mar 20:02
Jakub: znam pitagoraska
29 mar 20:03
tim: No to tylko o to w tym chodzi
a2 + b2 = c2.
29 mar 20:04
Jakub: Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB i CD gdzie AB=16 a CD=8. Wysokość trapezu
jest równa 9cm a punkt O jest punktem przecięcia się jego przekątnych.
a) uzasadnij że ΔAOB ~` ΔCOD
b)oblicz obwody trójkątów AOB i COD
29 mar 20:08
tim: Numeruj jak możesz.
29 mar 20:09
tim: Eta... Zadanie dla ciebie [podobieństwo]
29 mar 20:10
Jakub: Równoległobok ABCD ma boki dłógości 4 i 12 a wysokość jest równa 3. Uzasadnij że ΔBCE
~`ΔABF
29 mar 20:12
Jakub: OKI BĘDĘ NUMEROWAŁ JUŻ
29 mar 20:13
Jakub: 4)
Oblicz:
a) sin45+cos45
b)sin30 cos60+sin60 cos30
c)sin (kwadrat)60 + cos (kwadrat)60
29 mar 20:16
Jakub: 5)
Oblicz wysokość trójkąta opuszczoną na bok długości 12 jeżeli kąty przy tym boku są równe
30 i 45
29 mar 20:18
Jakub: 6)
Podaj równanie symetralnej odcinka AB.
a) A (3,1) B (7,5)
b) A (2,7) B (6,5)
29 mar 20:21
Jakub: 6)
Podaj równanie symetralnej odcinka AB.
a) A (3,1) B (7,5)
b) A (2,7) B (6,5)
29 mar 20:22
%253Cb%253EJakub%253A%253C%252Fb%253E%25206)%250APodaj%2520r%25C3%25B3wnanie%2520symetralnej%2520odcinka%2520AB.%250Aa)%2520A%2520(3%252C1)%2520%2520B%2520(7%252C5)%250Ab)%2520A%2520(2%252C7)%2520%2520B%2520(6%252C5)%250A%250A
29 mar 20:22
%25253Cb%25253EJakub%25253A%25253C%25252Fb%25253E%2525206)%25250APodaj%252520r%2525C3%2525B3wnanie%252520symetralnej%252520odcinka%252520AB.%25250Aa)%252520A%252520(3%25252C1)%252520%252520B%252520(7%25252C5)%25250Ab)%252520A%252520(2%25252C7)%252520%252520B%252520(6%25252C5)%25250A%25250A
29 mar 20:23
tim: Chyba najlepiej będzie jak założysz new temat.
29 mar 20:24
Jakub: 7)
Jedna z przyprostokątnych trójkąta prostokątnego jest o 7cm dłuższa od drógiej, a a
przeciw prostokątna ma długość 13cm. Oblicz pole tego trójkąta.
29 mar 20:27
Jakub: 8)
Oblicz pole trójkąta równo bocznego jeżeli punkt przecięcia wysokości jest odległy od :
a) wierzchołka o 2
b)boku o √3
29 mar 20:30
Jakub: czyli co
29 mar 20:32
tim: 7) x, x+7, 13
x2 + (x+7)2 = 169
x2 + x2 + 14x + 49 = 169
2x2 + 14x 120
x2 + 7x = 60
√Δ = 17 itd...
x = 8
x + 7 = 15
29 mar 20:33
tim: Skopiuj zadania i na głównej stronie forum u góry masz nowy temat.
29 mar 20:34
Jakub: a nie mogą być tutaj ja się później nie połapie gdzie którejuż tylko 2 zostały
29 mar 20:36
tim: No ok pisz.
29 mar 20:37
Jakub: pole trojkąta w 7 zadaniu równa się 15?
29 mar 20:38
tim: c.d. 7)
P = 8 * 15 = 120
29 mar 20:39
tim: Bok jeden to 8 drugi 15. Pole to a * h / 2 czyli
P = 8*15 / 2 = 60
Poprawka.
29 mar 20:39
Jakub: 9)
Dany jest trapez równo ramienny którego ramiona mają długość3 cm , dłuższa podstawa 5 cm
a przekętna 4cm. Oblicz pole tego trapezu
29 mar 20:40
Jakub: oki dzięki za poprawkę JA NIE WIEM JAK SIĘ WAM ODWDZIĘCZE ZA TO POMOC
29 mar 20:42
Jakub: 10)
Proste y=2x+4 i y=2x−4 są styczne do pewnego okręgu. Oblicz promień tego okręgu.
Wyznacz równanie prostej równoległej do danych prostych, jeżeli należy do nich środek
tego okręgu.
29 mar 20:46
Jakub: To już wszystko będę wdzięczny za pomoc

29 mar 20:47
Jakub: to jak pomożecie z nimi ?
29 mar 20:51
tim: 4) Oblicz: Odczytujemy z tablic.
| | √2 | | √2 | |
a) sin45+cos45 = |
| + |
| = √2 |
| | 2 | | 2 | |
b) o co chodzi?
c) zapisz potęgami
29 mar 20:52
tim: I odemnie tyle. Eta powinna pomóc później.
29 mar 20:56
Jakub: oki dzięki wielkie
29 mar 20:58
Jakub: oki dzięki wielkie
29 mar 21:01
Jakub: Eta pomożesz


? Błagam po polegne jutro


!
29 mar 21:06
Mariusz: masz może odpowiedz do tych zadań

np. do zad 9
29 mar 21:09
Mariusz: spróbuje napisać ci rozwiązanie zad 9 ( nie wiem czy jest ono dobrze na 100%
29 mar 21:10
Mariusz: najpierw trzeba zauważyć że przekątna tworzy z bokiem i podstawą ( dłuższa) tójkąt
egipski. Z własności wiemy że jest on prostokątny. Teraz do jednego ramienia( np.
prawego) przenosimy trójkąt z drugiego ramienia, tak aby powstał prostokąt.. Gdy sie
przyjzymy uważnie, zauważymy że ten przeniesiony trójkąt jest on podobny do trójkąta (
tego egipskiego). Stosunek długości jego boku wynosi 3/5. dlatego wysokość trapezu
będzie równa
H=3/5 * 4= 12/5
liczymy długość podstawy
l= 5−[(3/5)*3]=16/5
wiec pole będzie równe
P=H*l=7,68
29 mar 21:16
Jakub: oki dzięki mariusz a inne
29 mar 21:21
Mariusz: zad 8
najpierw należy policzyć wysokość
z własności że przecinają się w stosunku 2/3 możemy wyliczyć że ich długość ma 3
podstawiamy dwa wzory na pola
1/2*a*h=(a2√3)/4
6a=a2√3
a=2√3
i wyliczamy pole
29 mar 21:28
Jakub: mariusz dokączysz mi te 8 bo ja jestem zbyt tępy żeby to zrobić dalej samemu
29 mar 21:32
Jakub: mariusz dokączysz mi te 8 bo ja jestem zbyt tępy żeby to zrobić dalej samemu
29 mar 21:33
Mariusz: zad 10
prosta równoległa będzie miała równania y=2x
a promień będzie równy 4
29 mar 21:33
Jakub: Eta,tim pomocy
29 mar 21:34
Mariusz: jak mamy bok a to wstawiamy do wzoru na pole
P=(a2√3)/4
P=3√3
29 mar 21:34
Jakub: dzięki mario za 10 jesteś wielki
29 mar 21:35
tim: To teraz, żeby inni mogli, weź pozostałe zadania i naprawdę załóż nowy temat.
29 mar 21:45
Jakub: oki
29 mar 21:59
Jakub: oki
29 mar 21:59
MINI: Dane są boki trójkąta prostokątnego 6m, 8m i 10m. oblicz wysokość padająca na
przeciwprostokątną.
PILNE NA JUTRO


!
7 sty 18:43
Magdalena52115:
21 kwi 19:50
Magdalena52115: Mam jaka wysokosc ma trójkąt o bokach 6m 8m 10 m ?
I trapez jaką ma wysokość podstawy jego 2m i 6m ramiona 3m i 5m jest prostokatny dzieki z gor
21 kwi 19:54