W ciągu geometrycznym (b_n) mamy dane b_1 b_3=15 i b_5=48. Wyznacz b_1 i q. Obl
zaq1: W ciągu geometrycznym (b
n) mamy dane : b
1 + b
3 = 15 i b
5 = 48. Wyznacz b
1 i q.
Oblicz sumę 10 początkowych wyrazów tego ciągu. Z góry dziękuję za pomoc
29 mar 18:12
Eta: Pomagam
29 mar 18:15
Eta:
b1 +b3 = 15 i b5= 48
b5= b1*q4 = 48 => b1=u{48}{q4
b1( 1 +q2) = 15
48q4(1 +q2) = 15
po przwkształceniu mamy:
15q4 − 48q2 − 48=0
5q4 −16q2 −16=0
postawiając za q2 = t q4 = t2
mamy równanie kwadratowe:
5t2 − 16t −16=0 Δ= 576 √Δ= 24
t1 = 4 t2 = −45
to q2 = 4 v q2 = −45 −−− sprzeczność
więc q= 2 v q= −2
to b1 = 3
mamy zatem dwa takie ciągi:
3,6,12, 24, 48,.........
3, −6, 12,−24, 48,........
podstaw do wzoru na S10 i oblicz te sumy
w obydwu przypadkach!
29 mar 18:31
zaq1: Dzięki wielkie
29 mar 18:34