POMOCY
Włodi: 2.
Dany jest trapez równoramienny o podstawach AB i CD gdzie AB=16 a CD=8. Wysokość trapezu
jest równa 9cm a punkt O jest punktem przecięcia się jego przekątnych. a) uzasadnij że
ΔAOB ~` ΔCOD b)oblicz obwody trójkątów AOB i COD
29 mar 22:04
Włodi: 3.
Równoległobok ABCD ma boki dłógości 4 i 12 a wysokość jest równa 3. Uzasadnij że ΔBCE
~`ΔABF
29 mar 22:05
Włodi: 5.
Oblicz wysokość trójkąta opuszczoną na bok długości 12 jeżeli kąty przy tym boku są równe
30 i 45
29 mar 22:06
Włodi: 6.
Podaj równanie symetralnej odcinka AB.
a) A (3,1) B (7,5)
b) A (2,7) B (6,5)
29 mar 22:06
Włodi: 8.
Oblicz pole trójkąta równo bocznego jeżeli punkt przecięcia wysokości jest odległy od :
a) wierzchołka o 2
b)boku o √3
29 mar 22:07
Włodi: Pięć zadanek mam pomoże ktoś?
29 mar 22:08
Mariusz: w zad 6 napisz równanie prostej przechodzacej przez te punkty z wzoru
(y−ya)/(x−xa)=(yb−ya)/(xb−xa)
potem znajdz środek między tylmi punktami i napisz równanie prostej prostopadłej
x1*x2= −1
29 mar 22:57
Mariusz: zad 5
trzeba narysować tą wysokosć i wychodzi że ten bok sie dzieli
jedna część ma x a druga 12−x
tg 30= h/(12−x)
tg 45=h/x i wyliczamy
29 mar 23:00
Eta: Pomogę Ci

tylko narazie muszę cos zjeść

czekaj cierpliwie.
Napisz mi co oznaczaja w zad. 3 punkty E i F
( to ważne, bo nie wiem?
Do usłyszenia.
29 mar 23:01
Włodi: mariusz nie potrafię pomóż
29 mar 23:02
Włodi: dzięki eta jesteś kochana
29 mar 23:03
29 mar 23:04
Mariusz: nie wiem jak ci mam napisać dowody. Posukaj w internecie może tam będa gotowe
29 mar 23:05
Mariusz: czego nie potrafisz
29 mar 23:06
Włodi: przy 3 mam rysunek tylko jak mam ci go przesłać
29 mar 23:11
Włodi: Mario nie umiem wyliczyć
29 mar 23:12
Włodi: napisz bez 3 bo nie wiem jak mam ci przesłać rys.
29 mar 23:16
Eta: Jestem
29 mar 23:27
Mariusz: tg 30= h/(12−x)→
√3/3=h/(12−x)
tg 45=h/x → 1=h/x x=h
z tego wszystkiego wynika
√3/3=x/(12−x)
3x=12√3−√3x podnosimy do kwadratu
6x2+72x−432=0 → x2+12x−72=0
z delty liczymy
Δ=12√3
x=6√3−6 x=h
29 mar 23:27
Eta:
Mariusz! dopiszę jescze "elegancję"do tego zad.
h= 6(
√3 −1)
dzieki .
Jedno zad. mam z głowy
29 mar 23:30
Eta: Zad. 8/ zaraz piszę
29 mar 23:31
Włodi: dzięki fajnie a do którego to rozwiązanie
29 mar 23:31
Mariusz: zad 8 było robione
29 mar 23:32
Mariusz: najpierw należy policzyć wysokość
z własności że przecinają się w stosunku 2/3 możemy wyliczyć że ich długość ma 3
podstawiamy dwa wzory na pola
1/2*a*h=(a2√3)/4
6a=a2√3
a=2√3
i wyliczamy pole
29 mar 23:32
Włodi: mariusz do którego zadania jest tamto rozwiązanie
29 mar 23:34
Mariusz: to co teraz skopiowałem to do 8 zad
29 mar 23:35
Włodi: nie to tamto wy żej
29 mar 23:36
Mariusz: zad 5
29 mar 23:39
Włodi: tg 30= h/(12−x)→ √3/3=h/(12−x) tg 45=h/x → 1=h/x x=h z tego wszystkiego wynika
√3/3=x/(12−x) 3x=12√3−√3x podnosimy do kwadratu 6x2+72x−432=0 → x2+12x−72=0 z delty
liczymy Δ=12√3 x=6√3−6 x=h
to rozwiązanie to do którego
29 mar 23:43
Mariusz: to jest zad 5
29 mar 23:43
Włodi: oki dzięki
29 mar 23:43
Eta:
zad8/ narysuj trójkat równoboczny.
zaznacz wszystkie wysokości.
Wysokości w tym trójkącie przecinają się w jednynm punkcie O
i dzielą sie w stosunku 2:1 licząc od wierzchołka trójkata
zatem:
ze wzoru na wysokość trójkata równobocznego mamy:
hΔrównob. = a p{3] /2
to: IOCI = 23*h => IOCI = a√3 /3
ponieważ IOCI = 2 z w−ku zadania to :
obliczamy "a"
a√3 /3 =2 => a = 6√3 /3 => a = 2√3
więc ze wzoru na pole trójkąta równobocznego mamy:
P =a2√3 /4 => P= (2√3)2 *√3 /4
P= 4*3*√3 /4 = 3√3 [j2]
zad b) podobnie:
przy czym: odległość O od boku oznaczmy:
OD −−− gdzie D jest śodkiem boku trójkąta
zatem IODI = 13*h => IODI = 13 *a√3 /2
to: IODI = √3 / 6
z w−ku zadania masz ,ze IODI = √3
więc podobnie:
√3 /6 =√3 => a√3= 6√3 => a = 6
zatem pole jest :
P= a2√3 /4 P= (6)2 *√3 /4
to P= 36√3 /4 => P= 9√3 [j2]
29 mar 23:44
Mariusz: w zadaniu 8
b) będzie podobnie jak w a
wysokość będzie miała 3√3 a reszte liczymy jak w podpunkccie a
29 mar 23:45
Mariusz: no Eta bardzo ładnie to rozpisała

powinieneś podziękować jej za tyle trudu
29 mar 23:47
Mariusz: no, na mnie juz czas,
dobranoc Eta

i Włodi
29 mar 23:50
Włodi: dzięki ęta i mariusz za 8 i dobranoc mariusz
29 mar 23:53
Eta:
Jedziemy z zad. 6/
A(3,1) B( 7,5)
symetralna AB ; to prosta prostopadła do pr.AB
i przchodząca przez środek odcinka AB
wyznaczamy współrzędne srodka S odcinka AB
ze wzoru: x
S= ( x
A +x
B) /2 y
S =( y
A +y
B)/2
podstawiając współrzedne punktów A i B otrzymamy:
x
S = ( 3+7)/2 i y
S= ( 1 +5)/2
x
S = 5 y
S= 3 zatem S(5,3)
teraz do równania symetralnej wyliczamy współczynnik kierunkowy
a prostej AB w/g wzoru:
| | yA − yB | | 1−5 | |
a = |
| to : a = |
|
|
| | xA − xB | | 3−7 | |
to a = 1
dla symetralnej współczynnik jest −1/a = −1
więc równanie sym AB: y −y
S = −1( x −x
S)
czyli symAB: y − 3 = −( x−5) => y= −x +8
zad b) identycznie tylko podstawiaj
za A( 2,7) B( 6,5)
już potrafisz ..... to tylko inne liczby podstawiasz !
29 mar 23:59
Eta: To co ? ... dasz radę? czy dalej pisać!
30 mar 00:01
Włodi: napisz
30 mar 00:19
30 mar 00:20
Włodi: przepraszam musiałem wyjść do toalety. jak możesz to nap[isz
30 mar 00:20
Włodi: jesteś kochana
30 mar 00:21
Włodi: chciałbym mieć taką nauczycielkę jak ty
30 mar 00:26
Włodi: to jak napiszesz?
30 mar 00:32
Eta:
zad6 b) A(2,7) B(6,5) ( komentarze zapisz tak jak w poprzednim identycznie)
nie chce mi sie juz powtarzać,
daję Ci obliczenia:
x
S=(x
A +x
B)/2 y
S=(y
A+ y
B)/2
x
S = (2 +6) /2 y
S =( 7+5)/2
x
S = 4 y
S = 6 to S( 4,6)
dalej komentarze jak poprzednio pamiętaj

| | yA − yB | | 7−5 | |
a = |
| = |
|
|
| | xA − xB | | 2−6 | |
a =
2−4 to a = −
12
dalej znów komentarz:
czyli −1/a = 2
znów komentarz jak poprzednio:
sym.AB: y −6= 2( x −4) => y−6= 2x − 8
sym AB: y = 2x −2
to wszystko!
PS:
zostało zad. 1 −−− łatwe, ale dużo pisania

pomyślę

..... może jeszcze Ci napiszę

Och mam się z Tobą!
Mozesz choć napisać za to :
skąd jesteś , do jakiej szkólki chodzisz, i ile to Ty masz latek.
że taki pilny jesteś ?
Uwaga na przyszłość: Jestem przekonana ,że te zadanka
dostałeś przynajmnie z m−c wcześniej!
Pisz na przyszłość po dwa na dzień, to i chetni się
szybciej znajdą, a tak : zasypujesz na raz 10 −cioma zadaniami
to zraża wszystkich!.... poważnie zatem weź tę uwagę
na przyszłość .
Pozdrawiam ! Jestem z natury litościwa , więc jesteś "farciarzem"
30 mar 00:35
Eta: Spoko! widzisz ile to pisania

Jak obiecuję , to na bank
30 mar 00:37
Włodi: jesteś niezmiernie kochana mam 19 latek pochodzę z warmi i mazur i uczę się w Technikum
Żywienia i Gospodarstwa Domowego
30 mar 00:38
30 mar 00:39
Włodi: to jak pykniesz jeszcze te 2 proszę pieknie
30 mar 00:39
Włodi: oki a uwierz że pomagam innym
30 mar 00:40
Eta:
Ooo! 19− lat ? .super wiek do nauki! i nie tylko?
Myślałam ,że znowu jakiś zaoczny

Pozdrawiam z grodu hetmana Jana Zamojskiego

Powodzenia życzę nie tylko na polu nauki
30 mar 00:44
Eta: Napisz które , bo juz sie pogubiłam
30 mar 00:45
Włodi: 2
30 mar 00:48
Włodi: dzięki i nawzajem
30 mar 00:49
Włodi: to o tym trapezie
30 mar 00:49
Włodi: to jak machniesz jeszcze to jedno−−−−OBIECUJE ŻE ZACZNE SIĘ WIĘCEJ UCZYĆ
30 mar 00:50
Eta:
To z równoległobokiem Ci nie rozwiązę , bo nie wiem co to za punkty E i F
chyba ,ze napiszesz o jakie punkty chodzi!
Na kiedy masz mieć te zadania?
to moż jurto ? co? bo prawdę mówiąc ....padam
30 mar 00:53
Włodi: help my teacher
30 mar 00:53
Włodi: a z trapezem
30 mar 00:54
Włodi: na jutro je mam
30 mar 00:55
Eta: Ok

męczy duszo

napiszę
30 mar 00:55
Włodi: dzięki ratujesz mnie
30 mar 00:56
Włodi: Eta nie zasnołaś bo ja czekam czy czasem nie na darmo?
30 mar 01:12
Włodi: halo jesteś
30 mar 01:15
30 mar 01:18
Eta:
podstawy AB II CD
kąt CAB = kąt ACD −− to kąty naprzemianległe
podobnie kąt ABD= kątBDC −−− naprzemianległe
oraz kąty AOB = kąt COD −− wierzchołkowe
skoro wszystkie kąty trójkata AOB równe kątom DOC
to ΔAOB~ ΔDOC z cehy (k, k, k)
odp do b) obwód ΔAOB i obwód ΔDOC liczymy tak:
skoro trójkaty są podobne to stosunki odpowiednich boków są równe:
czyli:UIABI}{IDCI} = 168 = 2
to wysokości tech trójkątów są też w tej samej skali 2:1
czyli h1 ΔABO / h2ΔCOD = 2
zatem h= 9 to h1 = 23*9 h2 = 13*9
czyli h1 = 6 cm h2 = 3cm
teraz z trójkata prostokatnego EBD z tw, Pitagorasa
wyliczamy długość przekatnej BD gdzie E to spodek wysokości h= 9
na podstawie AB
zatem:
IDBI2 = h2 + (16− x)2 gdzie x = (IABI − IDCI )/2 to x = ( 16−8)/2
to x = 8/2 czyli x = 4 cm
teraz mamy : IDBI2 = 81 + 144 => IDBI2 = 225
to IDBI = 15 cm
zatem obydwie przekatne sa równe
i dzielą sie w stosunku też 2:1
to IAOI= IBOI = 15* 23 = 10cm
podobnie: IOCI=IODI= 15*13 = 5cm
zatem Δ AOB ma boki 16 , 10 , 10
a ΔDOC ma boki: 8, 5, 5
to; Ob (AOB) = 16 +10 +10 = 36 [j]
Ob ( DOC) = 8 + 5 +5 = 18 [j}
Ufffffffffff
dobranoc!
30 mar 01:19
Eta: Prawie zasnęłam
30 mar 01:20
Włodi: dzięki jak mogę się odwdzięczyć?
30 mar 01:29
Włodi: i czy wogóle mogę się odwdzięczyć
Dobranoic
30 mar 01:30
30 mar 01:30
Włodi: ok i masz to jak w banku
30 mar 01:47
karolinaa: Napisz równanie przechodzącej przez punkty E i F . E(−1,2) F(2,8)
5 gru 21:28