Bardzo proszę o wyliczenie tego zadanka :)
zaq1: 
Dane sa dwa wierzchołki trójkąta ABC: A= (−3,−1) B=(3,1). Punkt D= (−2,1)należy do
bokuAC,a odcinek DB jest środkową w trójkącie ABC. Oblicz współrzędne wierzchołka C
orazpole trójkąta ABC.
Eta:
Rozwiązujemy tak

onieważ D( −2,1) jest środkiem odcinka AC
to:
x
D = (x
A +x
C)/2 y
D= (y
A+y
C)/2
to: −2=( −3 +x
C )/2 1= (−1 +y
C)/2
−3 +x
C = −4 − 1 +y
C = 2
x
C = − 1 y
C = 3 to
C(−1,3)
pole trójkąta liczymy ze wzoru:
→ →
P=
12 I d( AB, AC) I d−− wyznacznik pary wektorów
zaczepionych w tym samym punkcie A
liczymy współrzędne wektorów:
→ → → →
AC =[ 6,2] AB =[ 1,4] to d(AC,AB) = 6*4 − 2*1 = 22
to P=
12*22 =>
P=11 [ j2]