prosta i plaszczyzna w przestrzeni R^3
pop: Dana jest prosta l: x=3+2t, y=−2+t, z=2t. Sprawdzic czy punkty P
1(7,−1,2) i P
2(13,3,10)
leza na prostej l.
bardzo prosze chociaz o wskazowki
29 mar 12:45
:): podstawiasz te punkty za x,y,z jak wyjdzie wszedzie to samo t to punkt bedzie nalezaldo
prostej
7=3+2t
−1=−2+t
2=2t
t=1 ale nie spelnia 1. rownania
z drugim punktem sobie jzu poradzisz
29 mar 12:56
Basia:
P1 leży na prostej l ⇔ x = 7 i y = −1 i z=2 ⇔ 3+2t = 7 i −2+t=−1 i 2t=2 ⇔
2t = 4 i t=1 i t=1 ⇔ t=2 i t=1 i t=1 sprzeczność: t nie może równać się 1 i 2 ⇒
P1 nie leży na l
P2 analogicznie
29 mar 12:56
pop: dzieki wielkie
29 mar 13:15