trapez
ruda: pole trapezu rownoramiennego, ktory nie jet rownoleglobokiem, jest rowne 55√3 cm2.
ramie trapeu ma dl. 10 cm i tworzy z podstawa kat 30 stopni. oblicz dlugosci podstaw
trapezu..
29 mar 19:07
tim: Ja! Zrobię rysunek i tłumaczę.
29 mar 19:12
tim: Mam pyt. Gimn czy liceum?
29 mar 19:12
ruda: gimnazjum
29 mar 19:21
tim: http://img2.vpx.pl/up/20090329/beztytulu45.jpg
Mamy obrazek:
Najpierw obliczamy h
h = 5
y = 5
√3
| | (x+z) * h | |
Pole = |
| z (podstawa) = x + 2y |
| | 2 | |
| | (x + x + 2y) * 5 | |
55√3 = |
| |
| | 2 | |
110
√3 = (2x + 10
√3) * 5
22
√3 = 2x + 10
√3
12
√3 = 2x
x = 6
√3
podstawa 1 = x + 2y
podstawa 2 = x
29 mar 19:22
tim: Jeżeli gimnazjum to zamiast sin, con, tg skorzystaj z zależności w trójkącie prostokątnym
30,60,90 −−> a, a√3, 2a [2 gim]
29 mar 19:22
Pablo: to proste, kłania się trygonometria wyliczasz sinus 30 czyli
1/2=h/10
2h=10 /:2
h=5
Potem liczysz sobie x, x to jest odcinek na jaki dzieli wysokośc podstawę, chyba to
widzisz, wysokość dzieli podstawę na krótszy i dłóżysz odcinek, krótszy to właśnie x,
jeżeli poprowadzisz dwie wysokości naraz to będziesz miała podzielone na 2x i część
podstawy a. A więc
5
2+x
2=10
2
x
2=100 − 25
x
2= 75 /
√
x= 5
√3
I teraz tak podstawa górna czyli b dzili podstawę wysokościami jak już powiedziałem czyli
2x= 10
√3
czyli b= a − 10
√3
podstawiasz to do wzoru na pole trapezu
55
√3=(2a−10
√3)/2 * 5
55
√3= 5a − 50
√3
a=21
√3
Podstawiasz do b= a − 10
√3
i ci wychodzi b= 11
√3
Mam nadzieje że takie właśnie wyszły odpowiedzi
29 mar 19:23
tim: Pablo, Sprawdź we wzorze czy wyjdzie
29 mar 19:25
Pablo: kolego tim, jak obliczyłeś tg 30 to powinno było ci wyjść 15
√3 / 3 co daje 5
√3
29 mar 19:27
tim: Wyszło mi y = 5√3 xD
29 mar 19:28
tim: Sprowadź a i b i h do wzoru na pole
29 mar 19:28
tim: Moje jest dobrze
29 mar 19:37
Pablo: lols, czegoś nie wychodzi, może złe dane podane?
29 mar 19:38
tim: Co widzisz źle u mnie
29 mar 19:42
ruda: dzieki chlopaki
29 mar 19:44
Pablo: masz dobrze, ja poprostu sobie skróciłem tą dwójkę w ułamku z 10a, a ty ją wymnożyłeś,
czyli wszystko wporządku
29 mar 19:46
tim: No właśnie
29 mar 19:52