pomocyyy
ja: wyznacz dziedzine funkcji y= f(x) gdy
a) f(x) =√(x+3)(1−x)
b) f(x)= 2x : √−32 + 5x −2
29 mar 21:13
tim: (x + 3)(1 − x) ≥ 0
x − x2 + 3 − 3x ≥ 0
−x2 − 2x + 3 ≥0
DALEJ Δ i równanie kwadratowe.
−9 + 5x − 2 ≥ 0
5x ≥ 11
x ≥ 2,2
29 mar 21:15
ja: ale w odp w ksiażce jest ze Dziedzina = <−3 ; 1>

i wlasnie nie wiem skad to
29 mar 21:18
tim: | | 2x | |
Oj... Drugie źle spojrzałem tam jest jeszcze |
| |
| | .. | |
29 mar 21:20
tim: 1) Wyjdzie od <−3,1>

2) Zaraz poprawię.
29 mar 21:21
tim: 2)
−9 + 5x − 2 > 0
5x > 11
x > 2,2
29 mar 21:21
ja: a w b ma wyjsc dziedzina = ( 2/3 ; 1)
29 mar 21:23
tim: Napewno dobrze przepisałeś? b)?
29 mar 21:24
ja: tak i w pierwszym z delty tez neiwychodzi bo gdy delta jest mniejsza od zera to nei ma
rozwiązań a w odpowiedziach mam inaczej
29 mar 21:27
tim: A gdzie w a) masz deltę mniejszą od zerA?
22 − 4(−1 * 3) = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
Sprawdź czy b) dobrze przepisałeś przykład.
29 mar 21:28
Eta:
Napisz porządnie przykład b)
co tam jes 32 czy coś z x2 ......tim rozwiązał Ci tak jak podałaś?
29 mar 21:30
ja: nie sorka juz 1 mam dobrze
29 mar 21:30
ja: −3 do 2
29 mar 21:31
29 mar 21:43
ja: tak
29 mar 21:44
tim: to wychodzi z założenia, że
(−3)2 + 5x − 2 > 0
9 + 5x − 2 > 0
5x > −7
x > − 1,4
29 mar 21:45
ja: juz zrobilam sama

i dobrze wyszlo

dzieki za pomoc
29 mar 21:50
tim: Jak? Napisz
29 mar 21:50
ja: bo tam przy 3 jest x do 2 i dlatego zle wychodzilo a z x wszystko pieknie ładnie
29 mar 21:53
29 mar 21:54
29 mar 21:57
29 mar 21:59
ja: ty jeszcze gorzej od niej
29 mar 22:08
tim: Spokojnie :−]
29 mar 22:09