Okrąg w uk wspołrzędnych
Tomek: prosze pomozcie

Srodek orkęgu , przechodzącego przez punkty A (3.3) i B (5,1) , należy do osi OX
a) wyznacz rownanie tego okręgu
b) znajdż rownanie stycznej do tego okregu w punkcie A, chociaz jakies wskazówki bym
prosił
29 mar 13:37
Basia:
Równanie okręgu ma postać
(x−a)2 + (y−b)2 = r2
a,b współrzędne środka
r promień
u Ciebie b=0 czyli
(x−a)2 + y2 = r2
x2 − 2ax + a2 + y2 = r2
x2 + y2 − 2ax + a2 = r2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
punkty A i B należą do okręgu czyli ich współrzędne spełniają to równanie
podstaw x=3 i y=3
podstaw x=5 i y=1
dostaniesz układ dwóch równań z niewiadomymi a i r
musisz go rozwiązać
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(b)
napisz równanie prostej SA S − srodek okregu
i prostej do niej prostopadłej przechodzącej przez punkt A
29 mar 14:13
lolitka: ⇒≥πδk;00un.
29 mar 14:48
tomek: w punkcie b mam rownanie prostej SA ale nie wiem jak napisac teraz rownanie prostej do
niej prostopadłej, wiem ze wspolczynniki a
a *a
2 +1= o ale jak to rozkminic
29 mar 15:19
Basia: napisz mi to równanie pr.SA
29 mar 16:08
Madzia :): równanie prostej Sa wyszło mi y=3x − 6
29 mar 16:16
tomek: no mi tak samo, ale juz sobie proadziłem z tym zadankiem wyszlo mi y=−1/3 + 4
29 mar 16:18
Basia: O.K.
y = −13x + 4
29 mar 16:36
matiz: sssss
29 mar 16:45