Rzucono dwiema kostkami w ksztalcie czworoscianu foremnego. Oblicz prawdopodobie
antigua: pomocy nie rozumiem tych zadan.......Rzucono dwiema kostkami w ksztalcie czworoscianu
foremnego. Oblicz prawdopodobienstwo zdarzen:
a) wypadla suma oczek wieksza od 3
b) wypadla inna liczba oczek na kazdej kostce
c) iloczyn oczek jest liczba parzysta
:): ponumeruj sciany czworoscianu numerami od 1 do 4 i wypisujesz
Ω={(1,1)(1,2),(1,3),(1,4),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(3,1),(3,2),(3,3),(3
,4),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4)}
moc zbioru Ω=16
zdarzenia A wypisujesz te zdarzenia ze zbioru Ω dla ktorych suma jest >3 czyli
A={(1,3),(1,4),(2,2),(2,3),(2,4),(3,1),(3,2),(3,3),(3,4),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4)}
moc zbioru A= 13
| | 13 | |
Prawdopodobienstwo zajscia zdarzniea A to P(A)= |
| |
| | 16 | |
zdarzenie B: wszystkie zdarzenia z Ω z wyjatkiem (1,1) (2,2) (3,3) (4,4)
moc zbioru B bedzie 12
zdarzenie C={(1,2),(1,4),(2,1),(2,2),(2,3),(2,4),(3,2),(3,4),(4,1),(4,2),(4,3),(4,4)}
moc zbioru C=12