macierzeeee
olek: b. Oblicz wyznacznik macierzy
| 5 1 −2 |
A = | 6 0 −3 |
| 7 8 −7 |
oraz wywnioskuj, czy równanie macierzowo−wektorowe
| x1 | | −1 |
A | x2 | = | 0 |
| x3 | | −4 |
ma rozwiązanie.
29 mar 13:03
:): det A = 5*0*(−7)+6*8*(−2)+7*1*(−3)−7*0*(−2)−8*(−3)*5−(−7)*6*1=...
ma niezerowe rozwiazanie bo wyznacznik jest rozny od zera
29 mar 13:12
Basia:
detA = 5*0*(−7) + 1*(−3)*7 + (−2)*6*8 − (−2)*0*7 − 5*(−3)*8 − 1*6*(−7)
(metoda Sarrusa − tylko dla macierzy 3x3)
albo
przekształcam macierz
k1 = k1−5*k2
k3 = k3 +2*k2
0 1 0
A = 6 0 −3
−33 8 9
detA = (−1)1+2*[ 6*9 − (−3)*(−33)] = −1*[ 54 + 99] = − 153
detA ≠0
równanie ma rozwiązanie
o ile nie pomyliłam się w rachunkach
29 mar 13:13
olek: kurcze, chyba zaczynam łapać, zaraz to sobie prześledzę jeszcze raz, wielkie dzięki

29 mar 13:16