wielomiany
Magda: Znajdz wielomian W(x) stopnia trzeciego, który ma pierwiastek dwukrotny −3 oraz
pierwiastek pojedynczy 1/2, przy czym W(0)=−9
29 mar 14:10
Basia:
W(x) = ax3 + bx2 + cx + d
W(x) = a(x+3)2(x−12)
W(0)= d = 9
przekształć W(x) = a(x+3)2(x−12)
i porównaj współczynniki przy tych samych potęgach x
29 mar 14:17
Magda: ale jak? naprawdę nie rozumiem
29 mar 14:22
Basia:
W(x) = a(x2 + 6x + 9)(x−12) =
a(x3 −12x2 + 6x2 − 3x + 9x − 92) =
a(x3 + 112x2 + 6x − 92) =
ax3 + 112ax2 + 6ax − 92a
d = −92a = 9 /*2
−9a = 18 /:(−9)
a = −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b = 112a = 112*(−2) = −11
c = 6a = −12
W(x) = −2x3 − 11x2 − 12x + 9
29 mar 14:32
Basia: sorry błąd
zaraz poprawie
29 mar 14:33
Basia:
W(0) = − 9
W(0) = d
d = −9
−−−−−−−−−−−−−−−
przekształcenie jest o.k.
i teraz
−92a = − 9
a = 2
b = 11
c = 12
W(x) = 2x3 + 11x2 + 12x − 9
29 mar 14:35
Magda: wszystko rozumiem oprócz tego dlaczego d=9( dlaczego 9/2 pomnożone jes przez 2)
29 mar 14:44
Magda: a dzięki nie zauważyłam ostatniego Twojego komentarza
29 mar 14:45
Magda: a jak to można rozłożyć na czynniki?
29 mar 14:51
Basia:
wiadomo, że −3 jest pierwiastkiem dwukrotnym a 12 jednokrotnym czyli
W(x) = 2(x+3)2(x−12)
29 mar 14:56