symbol newtona
tomek: | | | | | |
pomoże ktoś obliczyć | i | , poprosiłbym o rozpisanie... |
| | | |
29 mar 13:14
marek: | |
= 25! 5!(25−5)! = 20!*21*22*23*24*255!*20! = |
| |
21*22*23*24*251*2*3*4*5=
6375600120 = 53130
a ten drugi przykład rozwiąż sam dokładnie tak samo jak ten pierwszy
29 mar 13:21
tomek: no właśnie tyle i mi wyszło,
mam zadanie podobne do tego https://matematykaszkolna.pl/forum/12277.html
ale jak wyliczę i podzielę to mi wychodzi 0.008, możliwy to wynik
29 mar 13:24
Basia: Niemożliwy. Odpowiedź w tamtym poście.
../12277
29 mar 13:38
tomek: tu mam dane nieco inne (np. n=25)
29 mar 13:45
tomek: mozesz te dane przeliczyć
29 mar 13:46
29 mar 13:48
tomek: tak... bo mi wyszło 0.008... ale coś mi sie nie zgadza


...
29 mar 13:49
Basia:
| 11*12*13*14*15 | |
| |
| 21*22*23*24*25 | |
skracamy 11 i 22 przez 11
12 i 24 przez 12
15 i 25 przez 5
skracamy 14 i 2 przez 2
3 i 21 przez 3
| 13*7 | | 13 | | 13 | |
| = |
| = |
| |
| 7*23*2*5 | | 23*2*5 | | 230 | |
29 mar 13:56
tomek: dzięki, porządnie wyjaśnione, chwali się takich pomocników


... dzięki wielkie^^,,,
29 mar 14:11