a) log0,5(x2−3x+3)=0
log0,5(x2−3x+3)=log0,51
x2−3x+2=0
Delta wyszła mi 1,ale co dalej?
b) log0,5(2−x)=2
log0,5(2−x)= log0,50,25
2−x=0,25
x=1,75
c)2log5x+(log5x)2=0
log5x=t
t1=−1,więc sprzeczne
t2=0,więc x=1
A tego nie umiem,może ktoś pomoże?
| log2(x−1) | |
=2 | |
| log2(x−3) |
Co do zadania c−logarytmy wartość ujemną mogą przyjmować na poziomie studiów,a na
poziomie liceum to już nie..tak nam dzisiaj pani profesor powiedziała
Dzięki za podpowiedzi,jak rozwiążę ,to "wrzucę "do sprawdzenia.
Ja nie mówiłem o ujemnych liczbach pod
logarytmem (czyli tych "iksach") − bo to faktycznie program studiów. Ja mówiłem o
wartościach. Zobacz:
| 1 | ||
log2 | = ? | |
| 2 |
| 1 | ||
Do jakiej potęgi trzeba podnieść 2, żeby dostać | ? Do −1, prawda? | |
| 2 |
| 1 | ||
log2 | = −1 − i takie wartości miałem na myśli, bo to jak najbardziej program | |
| 2 |
co do punktu a) to nie wiem, nie przeliczyłem, sprawdzę.
w punkcie c) rozwiązaniami są t1 = −2 a nie −1! i t2 = 0
w punkcie d) pomyliłaś środkowy znak we wzorze skróconego mnożenia.
Przelicz jeszcze raz proszę