Geometra analityczna
Ola: Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania lub podaniu jakiś wskazówek.
Zadanie1
Proste o równaniach 3x − 2y + 2 = 0 i x − y + 2 = 0 zawierają dwa boki pewnego trójkąta,
a prosta o równaniu 2x − y − 1 = 0 zawiera jedną z jego środkowych. Znajdź równanie
prostej zawierającej trzeci bok trójkąta.
29 mar 09:42
Mickej: zrób sobie rysunek w układzie współrzędnych będziesz miała 3 proste z czego 2 to boki w
punkcie którym sie przecinają jest wierzchołek srodkowa wychodzi z jednego wierzchołka
i dzieli przeciwległy bok na równe połowy więc tylko z odległosci punktów wyznaczyć 3
wierzchołek
29 mar 10:20