napisac rownanie parametryczne i kierunkowe prostych spelniajacych podane warunk
on: a)prosta przechodzi przez punkt P=(0,0,2) i jest prostopadla do wektorow a=[0,1,−5] i
b=[−2,3,0]
b) prosta jest czescia wspolna plaszczyzny π
1:x+2z−4=0 i plaszczyzny π
2:x−y+6=0
prosze chociaz o wskazowki
29 mar 14:58
on:
29 mar 15:26
29 mar 15:38
Basia: wektor OP musi być prostopadły do a i b
29 mar 15:41
Basia: Nie przepraszam to nieprawda
29 mar 15:42
on:
29 mar 15:44
Basia:
A(x,y,z) jakiś punkt na tej płaszczyźnie
wektor PA musi być prostopadły do a i do b
PA = [x,y,z−2]
PA*(skalarnie)a = 0
PA*(skalarnie)b = 0
29 mar 15:48
on: a z tym b to jak
29 mar 15:52
Basia:
π1:x+2z−4=0
x = −2z + 4
π2:x−y+6=0
x = y − 6
−2z + 4 = y − 6
y = −2z + 10
ale nie jestem tego do końca pewna, chociaż logicznie rzecz biorąc tak powinno być, bo
część wspólna to rozwiązanie układu równań
29 mar 15:56
on: no ok dzieki
29 mar 15:57