Geometria, dowodzenie, zadanie z gwiazdką
===POLA====: 124 należy wykazać iż pole dowolnego czworokąta ABCD jest równe 0,5*|AC|*|BD|*sinα, gdzie
AC i BD− przekątne czworokąta, α− miara kąta między przekątnymi
29 mar 15:16
Basia: Pomagam
29 mar 15:18
Basia:
S − punkt przecięcia AC i BD
kąt ASB = kąt CSD = α
kąt BSC = kąt ASD = 180−α
P = P
ABS + P
BSC + P
CSD + P
ASD =
| AS*BS*sinα | | BS*CS*sin(180−α) | | CS*DS*sinα | | AS*DS*sin(180−α) | |
| + |
| + |
| + |
| = |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
0,5*[ AS*BS*sinα + BS*CS*sinα + CS*DS*sinα + AS*DS*sinα ] =
0,5*sinα*( AS*BS + BS*CS + CS*DS + AS*DS ) =
0,5*sinα*[ BS*(AS + CS) + DS*(CS + AS) ] =
0,5*sinα*( BS*AC + DS*AC )=
0,5*sinα*[ AC*(BS+DS) ] =
0,5*sinα*(AC*BD) = 0,5*|AC|*|BD|*sinα
tam oczywiście wszędzie są długości; nie chciało mi się pisać | |, ale w porządnym
rozwiązaniu powinny być
29 mar 15:27
+++pola: dziękuję Basiu... zaraz jak wrócę z koscioła dokładnie przemyślę, a jakbym czegoś nie
zrozumiała to dam znać, można wiedzieć jak długo planujesz tu dziś posiedzieć?
29 mar 16:11
Basia: Już bardzo niedługo. Najwyżej do 17, ale Eta prawdopodobnie będzie.
29 mar 16:14