wielomiany z parametrem
Sara: wyznacz te wartosci parlamentu m , dla ktorych wielomianw(x)= (x2−m)(x+5) ma pierwiastek
dwukrotny.
29 mar 12:06
Basia:
(x2 − m)(x+5) = 0 ⇔
x2 − m = 0 lub x+5 = 0
dla m<0 mamy x2 = m równanie nie ma rozwiązania czyli będzie tylko jeden pierwiastem
x = −5
czyli m<0 nie spełnia warunków zadania
wniosek: m≥0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
1. m = 0
x2(x−5)=0 ⇔ x2=0 lub x−5 = 0 ⇔ x = 0 lub x=−5 i 0 jest pierwiastkiem dwukrotnym
2. m>0
(x−√m)(x+√m)(x+5) = 0 ⇔
x = √m lub x = −√m lub x=−5
√m≠ −√m
√m ≠ −5
czyli −√m=−5
czyli √m = 5
czyli m=25
czyli −5 jest pierwiastkiem dwukrotnym
Odp. dla m=0 i dla m=25
29 mar 12:20
Sara: ale czemu tak?
29 mar 12:32