Nie umiem tego zrobic
Monia: mam problem:
2x−1 i x+1
________ ________
3x2+2x−1 6x2−5x+1
sprowadzic trzeba do wspolnego mianownika i podac zalozenia
29 mar 13:28
tim: Mogę pomóc w założeniach.
1) 3x2 + 2x − 1 ≠ 0
2) 6x2 − 5x + 1 ≠ 0
Dalej:
1) Δ = 16 √Δ = 4
2) Δ = 1 √Δ = 1
\Itd.
29 mar 13:44
Monia: Prosze o pomoc, zalezy mi na czasie...
29 mar 13:55
29 mar 13:59
Monia: prosze o pomoc w tym przykladzie, mam ich duzo, ale reszte moze sama zrobie, jak bede
miec ten
29 mar 14:01
Mickej: policz pierwiastki mianowników zapisz w postaci iloczyn owej i sprawdź czy sie nie skróci
coś z licznikiem
29 mar 14:08
29 mar 14:18
Basia:
do pierwszego: x1 = −1 x2 = 13
do drugiego: x1 = 23 x2=1
stąd
3x2+2x−1= 3(x+1)(x−13) = (x+1)(3x−1)
6x2−5x+1 = 6(x−1)(x−23) = (x−1)(6x−4) = 2(x−1)(3x−2)
wspólnym mianownikiem jest:
2(x+1)(3x−1)(x−1)(3x−2)
29 mar 14:26
Monia:
ale czemu x2=1 a x1=2
−−
3
29 mar 14:37
Monia: nie wychodzi mi to



!
29 mar 14:38
Monia: wdrugim
x1= 1 2
−− a nie −−−−−−
3 3
29 mar 14:43
marek: według mnie pierwiastki z drugiego mianownika to x1 = 13 x2 = 12 ,
czyli 6x2 − 5x + 1 = 6(x− 13 )(x − 12 ) = 2(3x−1)(x− 12 )
czyli wspólny mianownik to:
2(x+1)(3x−1)(x− 12 )
29 mar 14:46
Monia: noo mi tez tak wychodzi
29 mar 14:47
Basia:
6x
2 − 5x + 1 = 0
a=6 b = −5 c=1
Δ=(−5)
2 − 4*6*1 = 25 − 24 = 1
√Δ = 1
| | −b−√Δ | | 5−1 | | 4 | | 1 | |
x1 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 12 | | 12 | | 3 | |
| | −b+√Δ | | 5+1 | | 6 | | 1 | |
x2 = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 2a | | 12 | | 12 | | 2 | |
to ja się pomyliłam
6x
2 − 5x + 1 = 6(x−
13)(x−
12 = 2*3*(x−
13)*(x−
12)=
(3x − 1)(2x − 1)
wspólny m: (x+1)(3x−1)(2x−1)
czyli licznik pierwszego mnożysz przez (2x−1)
a licznik drugiego przez (x+1)
29 mar 14:47
Monia: Marku mozesz mi zrobic dalej? bo ak to bede miec dobrze zrobione, to inne juz sobie sama
zrobie
29 mar 14:51
Monia: noo

mi tez tak wyszlo do tego momentu
29 mar 14:52
marek: licznik to
2(2x−1)(x− 12 ) + (x+1)(x+1)
wykonaj działania
a jeśli będziesz miała jakiś problem to ja będę z powrotem około godziny 17 bo teraz
muszę znikać
29 mar 14:55
29 mar 14:57