xD
ja: znajdz liczbe 2− cyfrowa w ktorej liczba jednostek jest wieksza o 2 od liczby dziesiatek
a iloczyn tej liczby przez sumę jej cyfr jest równy 144
29 mar 21:55
lehu:
(x+y) * 10x * y = 144
y = x + 2
x − l. dziesiątek
y − l. jednostek
29 mar 21:59
ja: ma ktos pomysl

29 mar 22:00
ja: yhm
29 mar 22:00
ja: cos mi nie wychodzi
29 mar 22:07
tim: (x+y) * (10x+y) = 144
y = x + 2
29 mar 22:09
tim: Tak powinno być.
29 mar 22:09
ja: a widzisz
29 mar 22:10
Eta: Nie krzycz.......... obraziłaś mnie nieco

mimo to pomogę CI

napisz czy chcesz?
29 mar 22:11
tim: Chyba nie tu

. Ja idę spać

Do środy pracuję napewno od 8−16 [rekolekcje]

.
29 mar 22:12
ja: jak mi nie wyjdzie to napisze

juz koncze liczyc

zaraz sie okaze czy jest git
29 mar 22:12
Eta: Do usłyszenia Timuś

Dobranoc
29 mar 22:12
29 mar 22:13
tim: Jeszcze poczekam na wynik
29 mar 22:14
Eta: wynik? ..... 24
29 mar 22:15
tim:
29 mar 22:16
tim: Dobra... mogę spokojnie iść spać ^^
29 mar 22:17
tim:
29 mar 22:17
ja: nie omg

jak ja kocham matme
29 mar 22:18
Eta: Ale to mój wynik . a nie kol. "ja"
29 mar 22:18
tim: Eta − wiem
(x+y) * (10x+y) = 144
y = x + 2
(x + x + 2)(10x + x + 2) = 144
(2x + 2)(11x + 2) = 144
22x
2 + 4x + 22x + 4 = 144
22x
2 + 26x − 140 = 0
Δ = 12996
√Δ = 114
| | −26 − 114 | |
x1 = |
| = ... coś ujemne − odpada |
| | 44 | |
Odp: x = 2, x + 2 = 4 Liczba 24/
29 mar 22:20
tim: Uf
29 mar 22:20
Eta: A ja skróciłam przez 2 .... i
√Δ = 57
29 mar 22:22
ja: a ja zamiast 114 to 144 napisalam i sie dziwie ... dobra dzieki za pomoc ja ide spac bo
juz nie mam mocy
29 mar 22:22
tim: Mogę iść spać <uff>


dla Ety
29 mar 22:22
Eta:
29 mar 22:23