zadamnia z parametrem
Sara: dla jakich liczb a i b trójmian x2 − x +a jest dzielnikiem wielomianu W(x) = 4x3 −5x2
+bx −8 ?
29 mar 11:41
:): to mozna tak zapisac:
4x
3−5x
2+bx−8=4(x
2−x+a)(x+c)
wymnazasz prawa strone i otrzymujesz 4x
3+4x
2c−4x
2−4xc+4xa+4ac
wypisujesz wspolczynniki przy odpowiednich potegach
dla x
3 jest 4x
3=4x
3
| | 1 | |
dla x2 4c−4=−5 czylic=− |
| |
| | 4 | |
dla x −4c+4a=b alec juzznamy wiec 1+4a=b
| | 1 | |
dlawyrazu wolnego 4ac=−8 ale c=− |
| zatem −a=−8 czyli a=8 |
| | 4 | |
wracajac do b=1+4a=1+4*8 to b=33
wielomian wyglada nastepujaca
W(x)=4x
3−5x
2+33x−8
trojmian x
2−x+8
29 mar 12:14
Sara: a czemu 4 po prawej stronie skad to c?
29 mar 12:22
:): mnozysz wielomian po prawej stronie przez 4 zeby przy x3 byl taki sam wspolczynnik jak
po lewej stronie
a co do c to jak rozlozysz wielomian to nie znasz tej liczby dlatego piszesz c
29 mar 13:26