:)
pomoc: Ile można utworzyć liczb czterocyfrowych ze zbioru {0,1,2,3,4,5} w których żadna cyfra
się nie powtarza ?
29 mar 20:50
Eta:
wszystkich cyfr jest 6
zero nie może być na pierwszym miejscu
ale na następnym już może być!
na pierwsza cyferką masz 5 −− możliwości( bo bez zera
na drugą " " 5 −−− bo już zero może być
( ale ta pierwsza już nie moż ( bo
sie nie powtarzają
na trzecią " " juz tylko 4 − mozliwości
a na czwartą tylko 3 − mozliwości
czyli r−m mamy: 5*5*4*3 −−− oblicz
29 mar 21:04
zzz: 6*5*4*3=360
29 mar 21:05
Note Storte: mamy 4 miejsca: ... ... ... ...
1) na pierwszym nie moze byc 0 wiec mozemy wpisac pozostale 5 cyfr
2) na drugim moze byc juz 0 lecz nie moze sie powtorzyc cyfra wpisana na miejscu
pierwszym czyli znowu mozemy wpisac 5 cyfr
3) od szesciu cyfr odejmujemy dwie poprzednie czyli mozemy wpisac 4 cyfry
4) od szesciu odejmujemy trzy cyfry i mozemy wpisac 3
5*5*4*3=810
29 mar 21:08
Eta: zzz: coś nie tak

nie ma
liczby czterocyfrowej zaczynajacej się na zero

czy tak? ale na drugim miejscu zero już moze występować!
popraw odp:
29 mar 21:09
Note Storte: ehh pomylka w mnozeniu oczywiscie....5*5*4*3=300
29 mar 21:09
Eta: A juz miałam poprawiać

bo na oko widać 25 *4 *3= 100*3 = 300

pozdrówka!
29 mar 21:12