Firma zdeponowała w banku pewną kwotę na 4 lata. Po tym okresie na koncie firmy
zaq1: Firma zdeponowała w banku pewną kwotę na 4 lata. Po tym okresie na koncie firmy było
185093,02 zł. Roczna stopa procentowa wynosiła 16%, a odsetki kapitallizowane były co
pół roku. Jaką kwotę zdeponowała firma?
29 mar 18:40
katie :): | | 16% | |
kwota (1 + |
| )8 = 185093,02
|
| | 2 | |
| | 16% | |
8√kwota(1 + |
| )= 4.55
|
| | 2 | |
8√kwota(1+ 8%)= 4.55
8√kwota(1.08)= 4.55
8√kwota= 4.21
kwota = 98686,28
29 mar 23:53
Eta:
Już to liczyłam w poprzednim takim samym poście!
kwota zdeponowana bardzo okrągła wyszła:
100 000 zł.
Ps: katie ? ... coś pomyliłaś? ( zdarza sie kazdemu
30 mar 00:07
katie :): ja to pisalam w przyblizeniu ale jak licze bez przyblizen na kalkulatorze to wychodzi
dokladnie 99999.99944 wiec 100 000

wszystko zalezy od przyblizenia
30 mar 00:23