Ekstremum
Nikt_ważny: Mam taką funkcję: y=xlnx i mam obliczyć ekstremum. I licze pochodną i wychodzi mi
ekstremum y(e
−1)=−e
−1 ale nie potrafię stwierdzić czy to minumum czy maksimum.
Może mi ktoś pomóc
Basia:
| | 1 | |
f'(x) = (x)'*lnx + x*(lnx)' = 1*lnx + x* |
| = lnx + 1 = 1 + lnx |
| | x | |
f'(x) = 0 ⇔ 1 + lnx = 0 ⇔ lnx = −1 ⇔ x = e
−1
jest ok.
f'(x) < 0 ⇔ 1 + lnx < 0 ⇔ lnx < −1 ⇔ x < e
−1
f'(x) > 0 ⇔ x > e
−1
bo logarytm naturalny jest funkcją rosnącą
x∈(0; e
−1) ⇒ f'(x)<0 ⇒ f(x) maleje
x∈(e
−1;+
∞) ⇒ f'(x)>0 ⇒ f(x) rośnie
czyli w punkcie x
0=e
−1 f osiąga minimum