Prawdopodobieństwo
Drażu: Wśród 20 zdjęć 8 jest kolorowych. Wybrano losowo 4 zdjęcia. Oblicz prawdopodobieństwo, że
wsród wybranych zdjęć:
a) będą dokładnie 2 zdjęcia kolorowe
b) będzie co najmniej 1 zdjęcie kolorowe
Proszę o pomoc bo ja nie ogarniam tego prawdopodobieństwa a zadanie chyba nie jest trudne
29 mar 20:16
tim: Eta... Może na tym przykładzie wytłumaczysz mi?
29 mar 20:18
Drażu: I jeszcze mam jedno
W trójkąt równoramienny o bokach 15,15,18 wpisano kwadrat o dl. x. Oblicz pole i obwód
kwadratu
29 mar 20:18
Drażu: Nie jestem z Poznania i wieczorówki

od razu mówie
29 mar 20:19
Eta: Ok! Drażu


wiem ,że nie jesteś

więc tak tłumaczę ,by " tim" się nauczył

Ω− zb, zdarzeń elementarnych , które są :
cztero −elemenrtową kombinacją ze zbioru 20− elementowego
( kombinacja , dlatego ,że kolejność losowania nie ma znaczenia!)
ilość tych możliwości ( to moc ( siła ) zb, Ω
liczymy ją tak:
| | | | 20! | | 16!*17*18*19*20 | |
mocΩ= | = |
| = |
|
|
| | | 4!*(20−4)! | | 1*2*3*4*16! | |
skracamy co sie da i wyliczamy tę ilość
teraz A −− zb. zdarzeń .takich ,że wśród czterech wybranych fotek
będą 2 kolorowe( to nastepne dwie muszą być czarno− białe)
bo przeciez losujemy ich 4−ry
czyli ilośc ( moc, siła zb. A to
| | | | | |
mocA = | * | bo 8 kolor. to 12 −−cz. b
|
| | | |
| | 8! | | 12! | |
więc mocA = |
| ! * |
|
|
| | 2!*(8−2 | | 2!*(12−2)! | |
zatem:
| | 6!*7*8 | | 10!*11*12 | |
|
| * |
|
|
| | 1*2*6! | | 1*2*10! | |
skracamy i obliczamy moc A
zatem P(a) = mocA/mocΩ ( tak liczymy prawdopodobieństwo
P(A) = ..... policz Drażu

zadb)
B−−−− co najmniej 1 − kolorowe ( tzn 1 lub 2 lub 3 lub 4
zamiast tyle liczyć wprowadzamy zdarzenie przeciwne do B
oznaczamy B
' −−− same czarno białe
czyli juz tim wiesz?
| | | | 12! | |
że mocB' = | = |
| −−− Drażu oblicz to
|
| | | 41* ( 12−4)! | |
P(B) =
1 − P(B
') ... podstaw Drażu i oblicz!
PS; do tim....... symbol Newtona zobacz na Naszej stronie
" kombinacje"
pozdrawiam obydwu Panów!
29 mar 20:40
tim: Powiedzmy, że zrozumiałem, ale nie rozumiem jeszcze jak ustala się moc.. Ale to raniej
29 mar 20:43
Eta:
małe chochliki

w ostatnim
4! a nie 41
brak nawiasu tam gdzie zapisane:
29 mar 20:43
Drażu: Dziękuje bardzo
29 mar 20:44
Eta:
moc liczysz ze wzoru na kombinacje


| | n! | |
= |
| gdzie n ≥k i n, k € N |
| | k!*(n−k)! | |
29 mar 20:46
tim: Wiem jak się liczy

, ale skąd co się bierze w mocy itd.
29 mar 20:47
Drażu: Pozdrawiam również
29 mar 20:47
Eta:
Drażu ! masz podane prawie jak na "tacy"

A może jednak jesteś z Poznania ? co? ...
29 mar 20:47
Eta: Tim poćwiczymy jeszcze innym razem! to łatwe ,tylko wzorki !
29 mar 20:48
tim: No z tobą zawsze
29 mar 20:49
Drażu: Poznań fajne miasto i kibicuje Lechowi ale jednak ja z Radomia
29 mar 21:03
29 mar 21:05
tim: Eta... Ale ty skąd wkońcu. Też poznaniaczka?

Nie przyznałaś się xD
29 mar 21:06
tim: Eta proszona do postu z Jakubem..
29 mar 21:06
Drażu: No Kozienice bliziutko jeżdżę tam na basen czasami
29 mar 21:07
Drażu: A macie pomysł na to 2 zadanie co napisalem
29 mar 21:17