matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 25.2.2010
Zadania
Odp.
4
Mala:
3. wzór funkcji f zapisz w postaci kanonicznej: f(x)=−x
2
+3x−2
21
Hashiri:
POMOCY
15
Aga:
Prosze o szybka pomoc. Rozłoż na czynniki:
6
Jolka;-)))))):
Okręgi: (x−3)
2
+(y−3)
2
=4 i (x−4)
2
+(y−3)
2
=1 są styczne: A zewnetrznie
2
Paweł:
Oblicz obwód trójkąta, którego boki zawierają się w prostych o podanych równaniach: a) 4x+3y−2 = 0 3x+4y+2=0 x−y+3=0
13
:):
CO PODEJRZEWACIE NA MATURCE Z POLAKA JAKIE LEKTUR
?
1
Magda:
f(x)=(m−1)x
2
−2(m+2)x+m+4>0 rozwiązania mają się zawierać w przedziale x należy (−nieskończoność,0> U <2,+nieskończoność) .Mam dosłownie parę pytań, bo zadanie zrobione, ale
1
P:
Rzucamy dwa razy kostką sześcienną do gry. Podaj na ile sposobów może zakończyć się to doświadczenie?
1
miki:
jeśli do naczynia o pionowych ścianach wpadło w czasie deszczu tyle wody,że utworzyła ona na dnie warstwę o głębokości 2mm,to mówimy,że spadły 2mm wody.do prostopadłościennego rowu o
4
Cinu:
chcialbym, aby ktos mi sprawdzil czy mam dobrze zrobione do zadan:
39
Natalia:
Siemka. Mam zadanko na jutro:
4
Kaśka:))):
rozwiąż: ||2−
√
3
|−|
√
3
−3||=
pomozcie:(
1
Jolka:
zbadać algebraicznie wzajemne położenie okręgów danych równaniami: x
2
+y
2
− 2x= 0 i x
2
+ y
2
−12x + 24y +36= 0
0
Olga:
wyznacz ekstrema i monotoniczność :
1
Olga:
Oblicz pochodną :
3
Paula:
Sprawdź czy ciąg (b
n
) jest ciągiem artmetycznym. Określ monotoniczność tego ciągu. a) b
n
= n+1
2
Paula:
n(n+1)(n+2)
Oblicz wyrazy: a1, a2, a3 i a8 ciągu o wzorze ogólnym a
n
=
3
uzasadnij że każdy wyraz tego ciągu jest liczbą naturalną.
4
Pani_F:
Witam. Nie pamiętam już jak się liczy procenty. Ile to będzie np. kiedy 100% jest 40 i chcę obliczyć ile to procent będzie z 33?
11
Bartek:
rozwiazaniem równania 3x=2+x
√
5
jest
3
julka:
Wyznacz wartości parametru a, dla których funkcja przyjmuje tylko wartości nieujemne. a) y=(1−a)x
2
+ 4x − 2a
2
pomocy:
[C[mogę prosić o pomoc?]
0
lolek:
:::rysunek::: Wśród uczniów pewnej klasy dokonano pomiaru ilorazu inteligencji IQ i przedstawiono wyniki w
3
Justyna:
rzucamy dwiema symetrycznymi kostkami do gry. prawdopodobienstwo zdarzenia ze na obu kostkach wypadnie ta sama liczba oczek wynosi
3
Justyna:
W ostrosłupie prawidłowych trójkatnym sciana boczna jest nachylona do plaszczyzny podstawy pod katem 60 stopni. Krawedz podstawy ma długosc a=6, zatem wysokosc ostrosłupa jest równa
0
majka:
W trójkącie prostokątnym długości przyprostokątnych są równe 15 cm i 20 cm. Przez wierzchołek większego kata ostrego poprowadzono prostą k prostopadłą do przeciwprostokątnej. Oblicz
1
Paula:
n(n+1)(n+2)
Oblicz wyrazy: a
1
, a
2
, a
3
i a
8
ciągu o wzorze ogólnym a
n
=
3
uzasadnij że każdy wyraz tego ciągu jest liczbą naturalną.
3
Justyna:
odleglosc srodka odcinka o koncach: M=(−1,−1), N=(−5,9) od poczatku udładu współrzędnych wynosi
obliczyłam ze srodek tego odcinka jest w punkcie S=(−3,4) ale nie wiem jak to
1
Bartek:
W trojkacie rownoramiennym kat przy podstawie ma miare o 30 stopni mniejsza od miary kata miedzy ramionami. Kat miedzy ramionami ma miare .... ? wie ktos jak to policzyc?
2
aaa11888:
2
lolek:
Ile powinna wynosić liczba a , aby wyrażenie a
2
+ 6a + 12 miało wartość najmniejszą?
2
kasia:
Proszę o pomoc
1
Tomek:
(0,25
3
√
27
−
1
3
4
√
256
) *
√
4(−10)
4
0
jagoda:
znajdzie się ktoś
help
21
matthew:
:::rysunek::: Cześć,
33
jagoda:
jest ktoś kto rozumie prawdopodobieństwo
? i może w miarę wyjaśnić na podstawie zadania
1
Jolka:
zbadać algebraicznie wzajemne położenie okręgów danych równaniami: x
2
+y
2
− 2x= 0 i x
2
+ y
2
−12x + 24y +36= 0
1
Magda:
mam pytanko?
jesli mam obliczyc zbior wartosci a mam podany tylko wzor to jak to zrobic? mam jakos
0
kasia:
Oblicz długości przyprostokątnych trójkąta prostokątnedo jeśli α jest jedynym z kątów ostrych tego trójkąta oraz:
1
jagoda:
z talii 52 kart wylosowano 8 kart, wśród których są 3 króle 2 damy i 1 walet. na ile sposobów można dokonać takiego wyboru?
0
jagoda:
jeszcze jedno zadanko mam do zrobienia , pomożecie
1
Sylwia:
π
w wycinek koła o promieniu R i kącie środkowym
wpisano okrąg. Obliczyć długość jego
3
promienia.
0
HELP:
Prawdopodobieństwo
19
M:
Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
3
jagoda:
maniek jesteś gdzieś tam
2
Tomek:
W pewnym mieście przez trzy kolejne lata badano zmianę liczby ludności. W pierwszym roku liczba ludnośći wzrosła o 4%, w drugim zmalała o 4%, a w trzecim się nie zmieniła. Ile wyniosła
0
jagoda:
zna ktoś odp na to zadanie
4
Wydi:
Na okręgu zaznaczono sześć różnych punktów. Ile różnych wielokątów wypukłych o wszystkich wierzchołkach w tych punktach można narysować?
4
jagoda:
w urnie są 4 kule czarne i 5 białych. losujemy bez zwracania 2 kule . oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych
2
Hania =):
Wykaż, ze dla kazdego kąta α prawdziwa jest rownosc:
1
xyz:
12x
3
− 2 − 3x
2
+ 8x = 0
9
Daria:
1, Narysuj wzór Fischera dla dowolnej aldopentozy i ketopentozy.
0
Dorota:
Podaj przybliżenie liczby 5,321z dokładnościa do 0,1 a nastepnie wyznacz bład bezwzględny tego przybliżenia ..
0
Kasieńka:
dany jest układ równań : (x+3)
2
+ (y−1)
2
= 18 (x+2)
2
+ ( Y−2)
2
= 8
1
jagoda:
jak widać nikt nie zna matmy
6
MAdzia:
Cięciwa przecina średnicę okręgu pod kątem 30 stopni i dzieli ją na dwa odcinki o długości 2 cm i 6 cm. Znajdź odległość tej cięciwy od środka okręgu.
0
Olka:
Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoramienny, którego podstawa ma długość a. Kąt pomiędzy ramieniem tego trójkąta i jego podstawą oraz kąty, jakie tworzą wszystkie krawędzie boczne z
0
Pati:
w pierwszej urnie są 2 białe i 6 czarnych, w drugiej urnie jest 5 białych i 2 czarne. Losujemy z pierwszej urny jedną kulę i nie oglądając jej wkładamy do urny drugiej. Następnie losujemy
0
lolek:
:::rysunek::: Wśród uczniów pewnej klasy dokonano pomiaru ilorazu inteligencji IQ i przedstawiono wyniki w
3
lolek:
Narysuj wykres funkcji: f(x)=
|x
2
− 1|
x
2
− 1
* (x
2
+3)
5
maniek:
Co o tym myślicie?
1
K.M.A:
Dziedziną D funkcji f jest zbiór liczb trzycyfrowych niepodzielnych przez 10. Funkcja f każdej liczbie n ∊ D przyporządkowuje liczbę trzycyfrową, która powstaje przez zapisanie cyfr liczby
0
lolek:
Ile powinna wynosić liczba a , aby wyrażenie a
2
+ 6a + 12 miało wartość najmniejszą?
3
rysiu :
:::rysunek::: cześć :
2
lolek:
:::rysunek::: Na okręgu opisano trapez prostokątny którego długości ramion są równe 24 i 25 cm. Oblicz:
3
NETA:
Rozwiąż równania a) 6x
2
+ 5x − 6 = 0
1
xyz:
1
1
x
6
+ x
5
−
x
5
+ x
4
= 0
9
3
3
NETA:
Sprowadź do postaci kanonicznej wzór funkcji f(x)=
1
2
x
2
−x−12
1
JustyśRadom:
Prosze o wytlumaczenie mi rozkladu wielomianu na czynniki metoda grupowania wyrazow i wylaczania czynnika przed nawias
4
NETA:
Miejcem zerowym funkcji f(x)=3x+b jest liczba x=
1
2
wyznacz b
1
matematyka91:
Do biblioteki szkolnej dostarczono paczkę zawierającą 15 książek, z których 5 było ilustrowanych. Bibliotekarz losowo wyjął trzy książki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że co
5
Dzida:
Proszę o pomoc w zadaniu domowym jestem w szóstej klasie
2
TRYGONOMETRIA... POMOCY!!!!!!!:
wartość wyrażenia cos
4
α − sin
4
α dla α=30∧ wynosi
0
jagoda:
jest ktoś kto mi pomoże bardzo proszę
(((((
5
Jeżeli sin α=4/5 i α jest kątem ostrym to ile ma cosα? (odp 3/5) jak to wyliczyc
?
2
ewelina:
wykaż, że 5
12
−1 jest liczbą podzielną przez 31
5
Drabina nachylona jest do podłoża pod kątem 60∧ i oddalona od ściany o 6 dm.Jaka jest długość drabiny?
2
ewelina:
wykaż, że 5
12
−1 jest liczbą podzielną przez 31
0
Marinka:
Funkcja f dana jest wzorem f(x)=
|sinx|
sin(12π−x)
+
sinx
sin(11π−x)
. Wyznacz zbiór wartości funkcji f dla x∊D.
6
majka:
W trójkącie prostokątnym długości przyprostokątnych są równe 15 cm i 20 cm. Przez wierzchołek większego kata ostrego poprowadzono prostą k prostopadłą do przeciwprostokątnej. Oblicz
3
Rafal:
3
3
√
5
+ 6
6
√
25
+ 9
9
√
−125
= ?
3
Marinka:
Dany jest trójkąt o kątach wewnętrznych α, β, γ. Wykaż, że sinα +sinβ > sinγ
0
magda:
stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni całkowitej wynosi 2/3.. wyznacz miare kata nachylenia tworzącej stozka do płaszczyzny podstawy.
0
NETA:
a) 6x(do kwadratu) + 5x − 6 = 0 b) x(do trzeciej) + 3x(do kwadratu) + 2x + 6 = 0
0
Marinka:
W trapezie równoramiennym ABCD, o podstawach AB i CD, kąt CAB= α , kąt CAD=2α. Wyznacz długość boku CD jeżeli |AB|=24,8 ;cos α =0,9.
4
kamil:
:::rysunek::: Jaka miare ma α
? PROSZE POMOZCIE MI !
3
ziomo :
ludzie : ja nie na temat matematyki ino historii
0
MAtFiz:
Równanie liniowe z parametrem jak to obliczać
0,5m(x+m)=x+2
0
PC :
OBLICZYĆ PRAWDOPODOBIEŃSTWO
1
PC :
OBLICZYĆ PRAWDOPODOBIEŃSTWO
5
Karolcia:
W trókącie równoramiennym wysokość opuszczona na podstawę ma długość 10cm a opuszczona na ramię ma długość 12.Oblicz pole trójkąta.
2
PC :
Rzucamy dwukrotnie sześcienną kostką do gry. Oblicz Prawdopodobieństwo że:
0
majka:
1
beatka:
oblicz wartość wyrażenia : ( log
√
128
+log32
1/3
)/log(2
√
2
)
13
Łukasz:
W trójkącie prostokątnym przyprostokątne mają 12 cm i 16 cm. Oblicz długość okręgu przechodzącego przez środek krótszej przyprostokątnej i stycznego do przeciwprostokątnej w jej
3
Mariusz:
Witam wszystkich. Ja nie w sprawie zadania a odnośnie matury z matmy. Jestem w 2 klasie Technikum informatycznego i chciałbym już zacząć się uczyć bo nie jestem z matmy geniuszem.
0
Karolina:
Obwód prostokąta wynosi 110 cm.Dwusieczna jednego z kątów prostokąta dzieli obwód na dwie części w stosunku 1:4.Oblicz pole prostokąta.
3
Monika:
prosze o pomoc w tym zadaniu
1
Niko:
Równania i nierówności. W czasie kwesty zebrano do puszki 150zł. Wśród 41 zebranych monet była tylko jedna złotówka, a
0
Niko:
3
karolina:
:::rysunek::: W szesciokacie narysowanym powyzej dane sa cztery katy.Jakie miary maja pozostale katy tego
4
proszę o pomoc:
1.zdjęcie tutaj: http://i45.tinypic.com/2vkyf0x.gif
3
Paula:
Podaj wzór funkcji liniowej, wiedząc, że:
0
jey:):
Bogdanie pomozesz
? http://matematyka.pisz.pl/forum/39689.html
6
Monika:
Obicz granice
1
waszka:
witajcie i pomóżcie jak obliczyć NWW INWD 28 i 42?
5
Magda:
Pilne
!
Na loterię przygotowano 30 losów, z których n jest wygrywających. Kupujemy 2 razy po jednym
6
monika xddd:
a) Oblicz pole kwadratu, którego obwód wynosi 6dm. b) Oblicz obwód kwadratu, którego pole jest równe 25 cm ( do kwadratu)
4
Marcia:
Czy trójkąt, którego wierzchołkami są punkty A,B i C, jest trójkątem prostokątnym? a) A= (−2,2), B=(−6,2) i C=(−6,−1)
0
POMOCY:
funkcja rozkładu normalnego standardowego, przyjmuje wartości 0.24 i 0.67 wyznaczyć wartość prawdopodobieństwa i narysować wykres.
0
POMOCY:
całka oznaczona Inx dx=, gdzie b=ex a=1
0
ewelinka:
wykaz ze log o podstawie 2 z 6* log o podstawie4 z 12=log o podstawie 2 z pierwiastek z 3
2
kasia:
Liczba sposobów , na jakie można posadzić 4 osoby na ławce jest równa
4
marti:
Pole trójkąta równobocznego , którego wysokość jest o 1cm krótsza od boku wynosi
2
Fizyka 0wiec:
Oblicz energie wiązania Słonce− Ziemia. Znajdź jej wartość liczbowa przyjmując ze masa ziemi wynosi 6*10
24
kg, masa słońca 2*10
30
kg, odległość ziemi od słońca 150mln km.
1
Iza:
Pomóżcie, proszę
6
Paweł:
z
4
−2z
2
+4=0
0
sara:
punkty A=(−1,−1) i C=(6,0) są przeciwległymi wierzchołkami równoległoboku ABCD punkt przecięcia przekątnych ma współrzędne
1
Klaudia:
. Prosze o Pomoc . 1, Oblicz posługując sie na określone własciwosci dzialan na pierwistkach .
1
sara:
Dane są punkty A=(1,1) B =(3,4) współczynnik kierunkowy symetralnej odcinka AB jest równy: a)
3
2
8
Bozena 55:
Do Mateusza
Dzieki za pomoc z fizy. Zaliczyłam. Moge liczyć na pomoc wtym ostatnim semestrze z fiza do czerwca.
0
Doris:
Prosze o pomoc w zadankach ... Bo z tego mam egzamin ustny . I prosze o wyjasnienia ..
20
nie rozumiem tego:
a*b
Zapisz liczbę
postaci potęgi liczby 2
a−b
√
5
−2
a)
4
√
5
+2
b)
4
5
pomocy:
Zamień:
2
Anka:
Wykaż że trójkąt o bokach a=3, b=2, c=4 jest rozwartokątny. Oblicz promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
0
kasia:
1/2log o podstawie2 x−log o podsyawie2 y−2
0
Kicia86:
a) Jaki promień ma okrąg, którego długość jest równa 7? b) Jaką średnice ma koło o polu 10?
14
ewelinka:
pomoze mi ktoś w zadaniach z fizyki z optyki
?
0
???????????????:
Przekątna trapezu równoramiennego jest bokiem kwadratu. Oblicz pole tego kwadratu, wiedząc,że suma długości podstaw trapezu jest równa 20, a pole trapezu 40.
3
PAULA:
2. znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−5;3), B=(2;−4)
0
PAULA:
1. zapisz równanie prostej przechodzącej przez punkt (1;6), która jest: a) równoległa go prostej y=4x+1
1
Kicia86:
zad. przekątna ściany bocznej graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 15, a przekątna tego graniastosłupa ma długość 17. Oblicz miarę kata pomiędzy tymi przekątnymi i
0
???????????????:
Cukiernik przygotował lukier na pokrycie siasta w kształcie prostokąta. Ciasto miało mieć 30 cm długości i 20 cm szerkości. Jednak zamiast ciasta upiekł dwa mniejsze, każde w kształcie
2
???????????????:
Do roztworu soli kuchennej o stężeniu 10 % dodano jeszcze 2 kg soli i otrzymano roztwór o stężeniu mniejszym niż 15 %. Ile kg soli mogło być w tym roztworze, a iloe wody?
0
WujekPa:
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt P(−1,1) i nachylonej do osi OX pod kątem 135 stopni
2
Madziula:
Ślicznie prosze o pomoc. Naszkicuj wykres funkcji: f(x) = |2
x
− 4|
0
majka:
Punkt P(x;y) nazywamy punktem kratowym, jeśli obydwie jego współrzędne są liczbami całkowity mi. Uzasadnij, że jedynym punktem kratowym, którego współrzędne spełniają nierówność
0
PAULA:
1. zapisz równanie prostej przechodzącej p[rzez punkt (1;6), która jest: a) równoległa go prostej y=4x+1
0
ada:
Rzucamy cztery razy symetryczną kostką sześcienną. Niech A oznacza zdarzenie polegające na tym , że przyjnajmniej raz wypadło 5 lub 6 oczek, a B, że w ostatnim rzucie wypadło co najwyżej 5
4
Adzi:)))):
Jezeli a,b,c sa dodatnimi liczbami calkowitymi takimi ze a=
b
c
to iloczyn b*c jest:
? ac
0
Ania:
Mam zadania z logarytmów. Bardzo prosze o pomoc. musze poprawic jedynki
1
Pati:
W Kawiarni do której p[rzyszło 7 osób było 10 gatunków ciastek, każdy kupił ciastko , przy czym każdy wybrał inne. Ile jest możliwości wystąpienia takiego zdarzenia
2
Lola:
sprowadz do postaci kanonicznej
−2x +4
x+1
0
Pati:
Każdemu z 10 osób przyporządkujemy miesiąc w którym się urodził. Ile różnych wyników możemy otrzymać
0
Pati:
pomocy! na ile sposobów można rozdać medale w biegu na 100 m, jeśli startuje 8 zawodników
?
3
jagoda:
w urnie są 4 kule czarne i 5 białych.Losujemy bez zwracania 2 kule .Oblicz prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul białych.
4
Agula:
Wykaż, że jeżeli a,b∊(0,1) to log
a
b+log
b
a≥2
2
Anusiak:
proszę o pomoc !:( Zad.
2
Mira:
O godzinie 15 wskazówki zegara tworzą kąt prosty. Po upływie jakiego czasu wskazówki znów będą tworzyć kąt prosty?
2
gonia:
Drabina długości 3 metry stoi oparta przy ścianie. Do jakiej wysokości dosięgnie ta drabina, gdy ją oprzemy w odległości:0,5m ,1m, 1,5m, 2m, 2,5m od ściany?
0
jane:
funkcja rozkładu normalnego standardowego, przyjmuje wartości 0.24 i 0.67 wyznaczyć wartość prawdopodobieństwa i narysować wykres.
1
jane:
czesc, bardzo prosze o pomoc zadanie 1
5
Klara:
9
sandra:
proste o równaniach y=4x−3 i y==3x+18 przecinają sie w punkcie K. znajdź równanie symetralnej odcinka O K , gdzie O jest początkiem układu współrzędnych