wielokąty
Monika: prosze o pomoc w tym zadaniu

Trapez o ramionach dlugosci 12cm i 18 cm opisany jest na okregu o promieniu 5cm.Oblicz pole
tego trapezu .
25 lut 16:13
Monika: prosze niech ktos pomoze
25 lut 16:28
majka: w wielokat tu trapez mozna wpisac okrag gdy suma naprzeciwleglych bokow jest sobie rowna, tak
wiec
a − gorna podtawa
b− dolna podstawa
a+b=12+18
a+b=30
h=2r=10
P=a+b/2 *h
P=30/2*10=150
25 lut 16:44
Łukasz: Czworokąt można opisać na okręgu, jeżeli sumy długości przeciwległych boków są sobie równe,
więc suma podstaw a+b jest równa sumie długości ramion 18cm +12cm. Wysokość trapezu jest równa
2 promieniom czyli 10 cm. Wystarczy teraz podstawić dane do wzoru na pole trapezu.
25 lut 16:52