25 lut 18:43
maniek: całe prawdopodobieństwo na podstawie zadanie nie możliwe. Jak dasz coś konkretnergo to moge
spróbować
25 lut 18:46
maniek: jagoda trzymaj sie jednego linku

Daj to zadanie co tam jeszcze masz do zrobienia
25 lut 18:47
jagoda: ok
25 lut 18:48
25 lut 18:50
jagoda: jestes
25 lut 18:52
jagoda: ktoś pomoże
25 lut 19:01
maniek: to bedzie z kombinacji
Ω czyli wszytkie mozliwości to Ω=C852= 52!8!*44!
poniewaz w zadaniu mamy podane ile jest jakich kart wiec:
C34 bo losujemy 3 krole z 4 możliwych
C24 bo mamy 2 damy z 4 możliwych
C14 poniewaz mamy 1 waleta z 4 możliwych
pozostaje nam do wylosowania jeszcze 8−3−2−1= 2 karty
i nie ma juz tam królów, dam ano waletów a wiec wyrzucamy je z tali zatem mamy tylko
52−4−4−4=40 kart
i dlatego mamy C240
sumując mamy:
A= C34 * C24 * C14 * C240
P(A)= AΩ
25 lut 19:02
maniek: a tam nie masz w sumie obliczyc prawdopodbienstwa tylko wyliczyc mozliwości wiec nie musisz
liczyc Ω i na końcu nie dzielić przez Ω. Nie zauwazylam wczesniej.
25 lut 19:03
jagoda: szczerz to nie rozumie a jak powinnam to zapisać na pracy kontrolnej?
25 lut 19:05
jagoda: chodzi mi o same obliczenia
25 lut 19:06
jagoda: maniek jesteś czy już Cię nie ma?
25 lut 19:24
maniek: znaczy rozumiesz dlaczego tak ale nie wiesz jak policzyć? jak rozwinać kombinacje? o to ci
chodzi?
25 lut 19:24
jagoda: no właśnie
25 lut 19:25
jagoda: korki by się przydały jak nic bo ta matma jest ciężka
25 lut 19:26
maniek: a skad jestes?
25 lut 19:27
jagoda: z siedlec
25 lut 19:28
maniek: dobra po kolei
ogolny wzór na kombinację bez powtórzeń ma postać:
Ckn= (nk)= n! k! * (n−k)!
25 lut 19:28
jagoda: pisze maturę w tym roku i czarno ja to widzę
25 lut 19:28
maniek: studiowałam w siedlcach matematykę ale skończyłam juz w tym roku i teraz mieszkam w białej
podlaskiej

a udzielalam korków przez studia i teraz tez udzielam
25 lut 19:29
maniek: wiec moze rozpiszemy pokolei zebys to dobrze widziała
C34 = 4!3! *1!= 3! *43! *1= silnie nam się skracają i zostaje =41=4
a jeszcze co onacza silnia:
n!=1*2*3*4*...*(n−1)! * n!
i np.:
5!=1*2*3*4*5
8!=1*2*3*4*5*6*7*8
mozemy roznie sobie kombinowac zeby sie skracało i możemy np dla potrzeb obliczeń napisać
8!= 6!*7*8
rozumiesz?
25 lut 19:34
maniek: i analogicznie obliczamy reszte kombinacji:
C24= 4!2!*2!=2! * 3*42! * 1 *2 silnie nam sie skracaja i zostaje =122=6
C14=4!3!*1!= 3! *43!=4
C240= 40!38!* 2!= 38! *39* 4038! *2= 15602=780
a wiec suma sumarum
A=4* 6 * 4 *780= 74880 tyle jest możliwości wyboru danych kart
25 lut 19:39
jagoda: zrobiłam sama jedno zadanie ale nie wiem czy dobrze.

! Rzucamy dwukrotnie symetryczna kostką
do gry. oblicz prawdopodobieństwo, ze suma wyrzuconych oczek jest równa 6.
Ω=6*6=36
Ω={(1,6) (6,1)}
A= 2
P(A)=2/36=1/18
niewiem czy to dobrze
25 lut 19:40
maniek: Ω jest dobrze
ale zdarzenie A={.(1,5),(2,4),(3,3), (4,2), (5,1)} czyli moc =5 a zatem P(A)= 536
25 lut 19:43
jagoda: napisz jak to powinno poprawnie wyglądać
25 lut 19:50
maniek: a które zadanie te zkostka?
25 lut 19:58
jagoda: czytam i dalej za bardzo nie rozumie tej kombinacji
25 lut 20:04
jagoda: tak te z kostka
25 lut 20:04
maniek: ojej..cieżko tak przekazać piszać.....powiedz mi może czego konkretnie nie rozumiesz
25 lut 20:05
jagoda: C14=4!3!*1!= 3! *43!=4 to jest to co Ty pisałeś i tego nie rozumie
25 lut 20:10
maniek: jestem dziewczyna− wiem wiem ksywa myląca

Tak to ci sie wyswietla> Tam jest kreska ulamkowa
kombinacja 1 z 4 to jest 4! podzielić przez iloczyn 3! i 1! (3! * 1!) * to jest mnożenie
i teraz 4! rozpisujemy: 3!*4 po to by silnia z mianownika nam sie skróciła
skraca sie i zostaje 4 podzielić przez 1 to się rowna 4
25 lut 20:15
jagoda: teraz widze ze jesteś dziewczyna, dziękuję ślicznie za wszystko . Pozdrawiam
25 lut 20:21
maniek: Mam nadzieję zę pomogłam. Powodzenia
25 lut 20:30
XYZ: Ooo , maniek tak się składa, że szukam właśnie kogoś kto by mi udzielił korków, być może
podałabyś do siebie jakiś kontakt?
25 lut 20:55