funkcje
Paula: Podaj wzór funkcji liniowej, wiedząc, że:
funkja nie przyjmuje wartosci dodatnich i f(22)=−3
25 lut 16:00
Sabin:
Wzór tej funkcji to f(x) = −3
25 lut 16:16
Paula: a jak do tego dojsc?
25 lut 16:19
Sabin:

Skoro funkcja ma być liniowa i nie przyjmować wartości dodatnich, to nie może być ani rosnąca
(rys.1, "bo kiedyś będzie dodatnia"), ani malejąca (rys. 2, "bo kiedyś musiała byćr
dodatnia"). W związku z tym musi być to funkcja stała, a ponieważ przyjmuje wartość −3, więc
jedyna opcja to f(x) = −3 (rys. 3)
25 lut 16:26