[C[kilka zadań]], pomocy
proszę o pomoc: 1.zdjęcie tutaj:
http://i45.tinypic.com/2vkyf0x.gif
2. Sprowadź wyrażenia do najprostszej postaci i oblicz ich wartość dla podanych obok wartości
zmiennych:
a) 2(x − 3y)
2 − 3(x − 2y) + 12xy; x=3, y= −1
b) (2a − 3b)
2 − (2a + b)(2a−b) − 4b(2b − 3a) + a; a=2, b=
√2
c) {2a − b}
2 − (
12a − 1) (
12a + 1) − (4a
2 + b
2); a=0,2; b=
14
d) 2(5x
2 + 4) + (2x − 3)(2x + 3) − 2(3x − 1)
2 + 3(1 − 2x)
2; x= −
12
3. Sprowadź wyrażenia do najprostszej postaci:
a) (x − 1)
3 − 4(x+1)
2 + (2 − x)(4+2x+x
2)
b) (2+x)
3 − 0,25(4x−2)
2 + (2 − x)
3
c) 2(3x − 5)
2 − (x+3)
3 + 3(x+1)(x
2−x+1)
d) 2(3x +
√2) (3x −
√2) + (
√2 +
√8)
2
proszę o pomoc
25 lut 16:08
proszę o pomoc: ref
25 lut 16:37
proszę o pomoc: ref
25 lut 16:56
proszę o pomoc: ref
25 lut 17:17
tim: Najpierw musisz powyprowadzać wszystkie wzory skróconego mnożenia.
Zaś w 1. Trzeba pousuwać niewymierności.
25 lut 17:19
natka: (2a − 3b)2 − (2a + b)(2a−b) − 4b(2b − 3a) + a
13 sie 11:22
pigor: ..., czy o to chodziło (dwójka 2 za nawiasem to wykładnik potęgi

)
(2a−3b)2−(2a+b)(2a−b)−4b(2b−3a)+a= 4a
2−12ab+9b
2−(4a
2−b
2)−8b
2+12ab+a=
= 4a
2+b
2−4a
2+b
2+a=
a+2b2 . ...
13 sie 11:48