zadania z trygonometri/funkcje
PAULA: 1. zapisz równanie prostej przechodzącej p[rzez punkt (1;6), która jest:
a) równoległa go prostej y=4x+1
b) prostopadła do prostej y=4x+1
2. znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkt A=(−5;3), B=(2;−4)
3. wzór funkcji f zapisz w postaci kanonicznej: f(x)=−x2 +3x−2
4. oblicz najmniejsza i największą wartość funkcji f w przedziale A, gdy: f(x)=x2 +2 i A=
<−2;3>
5. oblicz wartość wyrażenia:5tg30º − 2sin60º + 2 cos 30 º
6. wykaż, że dla kąta ostrego α równanie jest tożsamością: sin2α cosα +cos3α =cosα
7. Wiedząc, że sinα = √3/4 oblicz wartość pozostałych funkcji trygonometrycznych kąta ostrego
25 lut 12:36