zadanie tekstowe
Tomek: W pewnym mieście przez trzy kolejne lata badano zmianę liczby ludności. W pierwszym roku liczba
ludnośći wzrosła o 4%, w drugim zmalała o 4%, a w trzecim się nie zmieniła. Ile wyniosła
średnia, procentowa zmiana liczby ludności w ciągu tych trzech lat? Wynik podaj z dokładnością
do drugiego miejsca po przecinku.
Będę wdzięczny za rozwiązanie oraz wytłumaczenie.
Z góry dziękuję
25 lut 18:20
Tomek: f5
25 lut 18:42
hehe: a − początkowa cena
I rok − podwyżka o 4%=1,04
II rok − obniżka o 4%=0,96
III rok −bez zmian =1
p − średni czynnik zmiany
p3 a=1,04*0,96*1a | :a , a≠0
p3 =1,04*0,96*1
p=3√1,04*0,96
p=3√0,9984
p=0,99946≈99,95%
Odp: Średnio cena zmalała o 0,05%
25 lut 20:51
pati: (135)2 − (135)2* x=(43:53)*x
3 lut 15:26