ile to jest
nie rozumiem tego: | | a*b | |
Zapisz liczbę |
| postaci potęgi liczby 2 |
| | a−b | |
25 lut 13:41
Anka: jak opanuje zapis na tej stronie to Ci podam rozwiązanie
25 lut 13:55
Anka: rozpisze po kolei
a*b =
√5−24*
√5+24=
5+2√5−2√5−416=
116
a−b =
√5−24−
√5+24=
√5−2−√5−24=−1
a*ba−b=
1/16−1=
116*(−1)=−
116=2
−4
chyba tak
25 lut 14:11
nie rozumiem tego: dzięki
25 lut 14:25
Bogdan:
Proszę stosować dużą literkę U przy zapisywaniu ułamków.
trzeba skorzystać z wzoru skróconego mnożenia:
| √5 − 2 | | √5 + 2 | | 5 − 4 | |
| * |
| = |
| , |
| 4 | | 4 | | 16 | |
25 lut 14:29
:): dzięki p.Bogdanie
25 lut 14:31
:): | | √5 | |
a jeszcze takie coś : sprawdź czy |a2−b2|= |
| |
| | 2 | |
25 lut 14:33
tim: BOGDAN?!
25 lut 14:33
Bogdan:
Witaj
tim
25 lut 14:37
tim: Jak narty?! ;>
25 lut 14:38
tim: Nie wiesz jak się cieszę, że wróciłeś na forum
25 lut 14:40
Bogdan:
|a
2 − b
2| = |(a − b)(a + b)| =
| | √5 − 2 | | √5 + 2 | | √5 − 2 | | √5 + 2 | |
= |( |
| − |
| )*( |
| + |
| )| = |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | √5 − 2 − √5 − 2 | | √5 − 2 + √5 + 2 | |
= | |
| * |
| | = ... |
| | 4 | | 4 | |
Proszę samodzielnie dokończyć.
25 lut 14:42
Bogdan:
timie, nie było mnie, bo faktycznie byłem w górach
25 lut 14:45
tim: To wiem

, ale się cieszę, że już jesteś!
25 lut 14:50
Bogdan:
Widzę tim, że jesteś w formie, gratuluję wejścia do finału olimpiady z matematyki
dla gimnazjalistów, czy już odbył się ten finał?
25 lut 14:54
tim: Według informacji na stronie głównej olimpiady www.omg.edu.pl 21 marca w Warszawie.
25 lut 14:57
Bogdan:
Wierzę, że świetnie sobie poradzisz, trzymam kciuki
25 lut 15:04
tim: I wgl jak w górach?
Dużo ludzi?
Ja mam teraz ferie, ale w domu siedzę, bo za tydzień mój dzień ostateczny.
25 lut 15:21
Bogdan:
W górach jest dużo ludzi. Co masz na myśli tim mówiąc o dniu ostatecznym?
25 lut 15:39
tim: 6 marca mam konkurs... etap wojewódzki z matematyki (kuratoryjny). Jak zdobędę 80% zwolnienie z
egzaminu

.
25 lut 15:48
Bogdan:
Dasz radę. Do zobaczenia wieczorem, mam teraz inne zajęcia.
25 lut 15:53